Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Ik kom uit een baptistenfamilie uit Cadillac, een klein dorp in Michigan in de VS. Het baptisme is een evangelische, protestantse religie en de volgers maken zich graag hard voor het goede in de wereld. Ik denk dat mijn activisme en mijn strijd tegen onrecht direct gelinkt zijn aan mijn opvoeding. Tegenwoordig zijn mijn spirituele uitingen wat eclectischer. Ze passen beter bij mijn eigen overtuigingen en lifestye, en bij de communities waar ik nu deel van uitmaak. Ik kwam uit de kast als lesbienne in dezelfde periode als toen ik moeder werd én hoorde dat ik hiv heb. Lesbisch zijn in Michigan was niet ideaal in die tijd, laat staan lesbisch zijn met hiv. In die tijd vreesde ik opgesloten te worden in een psychiatrische kliniek en dat mijn zoon bij me zou worden weggehaald. Alleen maar omdat ik van vrouwen hou. De wet in Michigan werkte niet in mijn voordeel.”

Verschrikkelijk onrechtvaardig

“Een gebied waar ik me vooral graag voor inzet is hiv-criminalisering. Het is verschrikkelijk onrechtvaardig dat mensen die met hiv leven worden opgejaagd. In de meeste gevallen is de veroordeling alleen gebaseerd op de bewering dat een persoon met hiv zijn of haar status niet heeft gedeeld voor de seks. Maar zoals iedereen die met hiv leeft weet: het is niet zo eenvoudig om je hiv-besmetting met iemand te delen. Angst voor afwijzing, geweld en schaamte spelen een grote rol als je iemand ontmoet waar je dichtbij wilt zijn, maar die je misschien nog niet zo goed kent.

Vaak komen dit soort aanklachten van een ex-geliefde die wraak wil nemen zodra de relatie is beëindigd. Ik snap er helemaal niks van dat deze mensen een voormalige geliefde gevangen laten zetten – in bepaalde delen van de wereld tot wel 25 jaar lang. Dan heb je toch geen menselijk fatsoen? De harde waarheid is dat je op dit moment in meer dan een derde van de landen op de wereld gearresteerd kunt worden als iemand alleen al beweert dat je je hiv-status niet bekend hebt gemaakt voor de seks.”

Berucht

“De VS zijn berucht omdat ze mensen met hiv achter de tralies zetten, maar landen als Australië, Canada, Nieuw-Zeeland en Rusland nemen ook strafmaatregelen als het gaat om seks en hiv. Ik kan daar echt met m’n hoofd niet bij. En Europa is geen uitzondering. In de afgelopen drie jaar zijn er in minstens twintig Europese landen mensen met hiv veroordeeld. Er zijn steeds meer veroordelingen in de Tsjechische Republiek en Wit-Rusland, waar ze je arresteren als je naar het ziekenhuis gaat voor een behandeling en de autoriteiten vermoeden dat je iemand anders zou kunnen hebben besmet. We zien ook meer veroordelingen in bepaalde Afrikaanse landen, zoals Zimbabwe.”

Vervolg voor mensen met hiv wereldwijd
68 landen wereldwijd hebben wetten in werking die mensen die niet eerlijk zijn over het virus, anderen aan het virus blootstellen of het virus verspreiden criminaliseren, 33 andere landen gebruiken in soortgelijke gevallen verschillende strafbepalingen. De meeste zaken spelen zich af in de Verenigde Staten, Wit-Rusland, Rusland, Oekraïne, Canada en Zimbabwe, schrijft The Globe and Mail naar aanleiding van recent onderzoek dat gepresenteerd werd tijdens de internationale aidsconferentie. 

DSC_7955-kopie
Laurel Sprague (48) Beeld door: Eelk Colmjon

N=N

 “Niet Meetbaar = Niet Overdraagbaar, dat is wat n=n betekent. Nu inmiddels is aangetoond dat een effectieve hiv-behandeling besmetting voorkomt, zou je denken dat de advocaten van deze beschuldigde mensen hun cliënten beter kunnen verdedigen. En dat gebeurt ook zeker wel. Maar de personen die het meeste risico lopen vervolgd te worden, zijn juist de mensen bij wie hiv nog wel meetbaar is: arme mensen, mensen zonder adequate gezondheidszorg, migranten, LGBTQ-ers, sekswerkers en mensen die drugs gebruiken. Groepen die gediscrimineerd worden door gezondheidsinstellingen. Wat als een beschuldigd persoon geen geld heeft om medicijnen te betalen, of wat als die medicijnen op zijn?

De personen die het meeste risico lopen vervolgd te worden, zijn juist de mensen bij wie hiv nog wel meetbaar is

Als iemand wordt verdacht iemand opzettelijk te hebben blootgesteld aan hiv, dan zijn daar geen speciale wetten voor nodig. Want in deze extreem zeldzame gevallen kunnen de reguliere wetten voor ernstige mishandeling worden toegepast. Speciale wetten en vervolgingen rondom hiv – en de mediahysterie die erdoor veroorzaakt wordt – versterken het stigma alleen maar. En dat zorgt er weer voor dat mensen bang worden om zich te laten testen, en niet de benodigde behandeling zullen krijgen.”

Hiv bestaat nog

“Ik ben me ervan bewust dat ik mazzel heb dat ik wél met hiv kan leven en mijn medicijnen en gezondheidszorg kan betalen. Door mijn werk reis ik veel en ontmoet ik veel andere mensen die leven met hiv, en dan maak ik me vaak zorgen om de armere mensen: vooral vrouwen, jongeren en kinderen. Deze kwetsbare groepen hebben met verschrikkelijke ontberingen te maken. Soms moeten ze medicijnen slikken bij hun maaltijd, terwijl ze niet eens iets te eten hebben. Of ze krijgen verouderde medicijnen. En patriarchale wetten, normen en beleid zorgen ervoor dat vrouwen met hiv worden uitgesloten van hun politieke, sociale en economische rechten. Er moet nog veel werk worden verzet en ik hoop dat ik mijn vaardigheden en kennis kan blijven inzetten waar die het nuttigst zijn. Ik wil andere mensen aanmoedigen hetzelfde te doen. Want hiv bestaat nog.”

Dit artikel verscheen eerder in de 2018 zomereditie van Hello Gorgeous, tijdschrift voor iedereen met hiv.

gerrit

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief