Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Elke beweging die we maken, elke stap die we zetten, produceert kinetische energie. Energie die kan worden omgezet in stroom. En waar bewegen mensen tegenwoordig vooral? Juist, in sportscholen. Met snel kloppende harten maken we massaal energie aan op loopbanden en fietsen.

Maar het riekt naar verspilling in onze geliefde zweetketen: bijna alle sportscholen laten onze hard bevochten kinetische energie verloren gaan. Terwijl sportscholen juist grootverbruikers zijn van stroom. Airco’s, koelkasten, televisies, grote tl-balken: allemaal standaardapparaten in sportscholen, die bij elkaar opgeteld schrikbarend veel stroom verbruiken. Zogenaamde eco-sportscholen pakken het daarom helemaal anders aan.

Slank figuur, volle portemonnee

Sportscholen die de energie van hun sporters benutten zijn in opkomst. Vooral in de VS: een gym in Californië slaat de opgewekte energie zelfs op in een grote batterij, waarna die stroom door de hele buurt gebruikt kan worden. Zo kunnen clubleden bijvoorbeeld het koffiezetapparaat van het café om de hoek van stroom voorzien. Door een potje te fietsen.

Toch is het huwelijk tussen groene technologie en sport nog erg pril. Nederlandse sportscholen die kinetische energie opvangen, zijn zeldzaam. Club SportsArt Fitness in Delft is een van de pioniers. Clubeigenaar Vincent Hoogwerf doet er niet schijnheilig over: “Het is een prachtige manier om je te onderscheiden. Dat is essentieel sinds de opkomst van low-budget sportscholen. Die proberen iedereen weg te concurreren met lage abonnementsprijzen. Dus gooiden wij het over de duurzame boeg, om leden aan te trekken, maar ook om geld te besparen op de lange termijn.”

Wat we besparen dankzij het gebruik van onze cardio-apparaten gaat direct van de energierekening af

Bij Club SportsArt Fitness wekken alle fietsen en loopbanden stroom op via een ingebouwd systeem: een zogenaamde micro-inverter, die ervoor zorgt dat de meter langzamer gaat lopen. Hoogwerf: “De stroom blijft binnenshuis, in tegenstelling tot die van zonnepanelen bijvoorbeeld, die wordt teruggeleverd aan het netwerk. Wat we besparen dankzij het gebruik van onze cardio-apparaten gaat direct van de energierekening af. Hier stap je op de fiets of loopband, begin je aan je work-out, en via een app zie je precies hoeveel stroom je aanmaakt en bespaart.”

Club SportsArt Fitness is zelfs een samenwerking aangegaan met Eneco – die uitsluitend groene stroom levert aan de gym – waardoor leden binnenkort geld kunnen besparen op hun eigen energierekening, door stroom op te wekken in de sportschool. Klinkt als oer-Hollandse zuinigheid in het #fitgirl-tijdperk: sporten om je figuur slank en je portemonnee vol te houden. Maar hoeveel stroom levert het op?

Is cardio voldoende?

Volgens ingenieur Ed Gilchris, die stroom opwekkende fietsen ontwierp, produceren mensen niet zo heel veel energie. Dat maakt het lastig om er een moderne sportschool op te laten draaien. Hoewel groene fitnessapparatuur dus uiterst motiverend is voor milieubewuste binnensporters, is de hoeveelheid opgewekte stroom nog onvoldoende om te voorzien in de volledige energiebehoefte van de meeste gyms. “Als je echt duurzaam wilt zijn als club, dan moet je dat idee van besparing over de hele breedte toepassen”, geeft Hoogwerf toe.

Klinkt als oer-Hollandse zuinigheid in het #fitgirl-tijdperk

Dat betekent: airco’s op tijdschakelaars zetten, sensoren installeren waardoor de spaarzame led-verlichting alleen aanspringt wanneer nodig, en het liefst nog een stel zonnepanelen op het dak. Het einddoel? Een energieneutrale sportschool. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan: “Het zijn geen investeringen die je als bestaande club zomaar in één keer doet, dat gaat stapje voor stapje”, aldus Hoogwerf.

Duurzame fitnessapparatuur lijkt echter de ideale manier om sporters direct te betrekken bij deze besparingsmissie. Waarom wordt het dan zo weinig toegepast, in Nederland en daarbuiten?

Niet op de hoogte

Gerard van Medevoort is Quality & Environment Manager bij Basic-Fit1en tevens verantwoordelijk voor de inkoop van apparatuur. Hij vertelt: “In al onze vestigingen hebben alleen de loopbanden stroom nodig om te draaien. De rest van de fitnessapparatuur is zelfvoorzienend. Je stapt erop en de display springt aan. Maar stroom opwekken via cardio, ik weet wel zeker dat het niet werkt. Misschien als een volle club met mensen continu blijft trappen, de hele dag door.”

Van Medevoort blijkt niet op de hoogte te zijn van sportscholen die zeggen wel energie te besparen via stroom opwekkende fitnessapparaten: “Als er clubs zijn die dat wel doen, dan kan het nooit heel veel stroom zijn. Zover ik weet bouwen onze leveranciers ook geen stroom opwekkende fitnessapparaten.” Technogym, een van die leveranciers, zegt wel degelijk dit soort apparaten te bouwen en te leveren aan andere klanten.2 Misschien zegt dat iets over de wensen en de eisen van de inkoper, in dit geval Basic-Fit.

Vroeger lieten we airco’s urenlang lege ruimtes verkoelen; dat gaat niet meer

Hoe staat het er verder voor op gebied van duurzaamheid? Vooral de nieuwe Basic-Fitvestigingen beschikken over led-verlichting en tijdschakelaars op airco’s: “Niet in alle vestigingen; verlichting die het nog doet vervangen we liever niet”, zegt Medevoort.

Daarnaast wordt er gekeken naar het installeren van zonnepanelen bij een stuk of twintig van de 154 vestigingen in Nederland, maar Van Medevoort geeft ook aan: “Zolang de terugverdientijd van zonnepanelen een jaar of zes bedraagt, dan is het voor ons niet interessant. Gelukkig wordt dat, met behulp van subsidie, steeds aantrekkelijker.”

Sport je groen?

Duurzaamheid doet nog vaak onder voor financieel rendement. Vooral wanneer alleen naar winst op de korte termijn wordt gekeken. Toch speelt energiebesparing een steeds grotere rol in de sportschoolsector: “Vroeger lieten we airco’s urenlang lege ruimtes verkoelen; dat gaat niet meer”, zeggen zowel Van Medevoort als Club SportsArt Fitness-eigenaar Hoogwerf.

Het staat dus nog te bezien of stroom opwekkende fitnessapparaten gangbaar worden. Een ding is zeker: op zo’n apparaat ondervinden we aan den lijve hoe waardevol energie is, en dat we daar niet kwistig mee moeten omgaan.

Sportschoolketen FitforFree gaf aan niet in de gelegenheid te zijn om antwoord te geven op de vragen van PowerSwitch.

isaac-benhesed-np9Tr3SDRw4-unsplash

Houd je hoofd koel: koop niet zomaar een airco

Meer airco’s = meer opwarming van de aarde = nóg meer airco’s.

  1. Basic-Fit is de grootste sportschoolketen van Nederland, met maar liefst 154 vestigingen. ↩︎
  2. Dit is ook gemakkelijk terug te vinden op hun eigen website. Kanttekening: volgens Vincent Hoogwerf, concurrerend leverancier en eigenaar van Club SportsArt Fitness, beschikken deze apparaten over dusdanig grote scherm dat de potentiële energiebesparing vrijwel verloren gaat. ↩︎

Over de auteur

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) schrijft vanuit een antropologische achtergrond. Extremisme, mannelijkheid, energietransitie, klimaat: zijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief