Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

WISE is al jaren betrokken bij de overstap naar duurzame energie, onder andere door de groenste stroomleveranciers te rangschikken. Met de Overstap10Daagse wil de milieuorganisatie deze kennis omzetten in een concrete actie.

“Het is een sterk signaal wanneer honderden of duizenden mensen tegelijk overstappen naar de duurzame spelers op de energiemarkt. Dat kan minder duurzame leveranciers te denken geven. Daarnaast zijn er vele prijzen die men kan winnen (een isolatiepakket, een Waka Waka-lamp, red.), dat is natuurlijk een leuke aansporing om juist nu over te stappen”, zegt Markus Schmid van WISE Nederland.

De allergroenste stroom?

Samen met de Consumentenbond, Greenpeace en Natuur & Milieu, onderzoekt WISE ieder jaar welke stroomleveranciers het groenst zijn. De rangschikking is gebaseerd op vier criteria:

1. De investeringen van de leveranciers
2. De productiecapaciteit (komt de stroom bijvoorbeeld uit vervuilende kolencentrales of juist uit duurzame windturbines)
3. De inkoop (wordt stroom ingekocht op de grijze groothandelsmarkt of komt die direct van windboeren)
4. De levering (is de stroom werkelijk groen geproduceerd, of gaat het om grijze stroom met een groen label)

Al deze factoren kunnen verwarring zaaien bij de consument, vandaar dat de vier organisaties verheldering bieden, door stroomleveranciers te rangschikken op duurzaamheid.

En de allergoedkoopste?

“Groene stroom is tegenwoordig even duur of zelfs goedkoper dan grijze stroom”, zegt Schmid. Volgens een recent rapport van de ACM is dit terug te zien aan het overstapgedrag van de Nederlandse consument. Consumenten hoppen steeds vaker van de ene naar de andere energieleverancier, meestal om geld te besparen. Bemoedigend daarbij is het percentage gebruikers van groene stroom, dat sinds 2015 met ruim tien procent steeg, naar 69 procent. De consument gaat dus steeds meer voor groen, maar in veel gevallen gaat het helaas nog om groene stroom die afkomstig blijkt te zijn van een weinig duurzaam bedrijf.

Slechts twaalf procent van de Nederlandse stroomproductie kwam in 2016 uit duurzame bronnen. De rest van de verkochte groene stroom is met groencertificaten ‘vergroende’ grijze stroom, ook bekend als ‘sjoemelstroom’. Groencertificaten komen met name door het overschot aan duurzame energie uit Noorse waterkrachtcentrales, die op de internationale markt worden verhandeld. Dit zorgt ervoor dat Nederlandse energieleveranciers groene stroom kunnen aanbieden, zonder daadwerkelijk te investeren in de vergroting van groene stroomproductie.

WISE wil de duurzaamheidstrend in Nederland graag voortstuwen, op meerdere vlakken. “We hebben er daarom voor gekozen om banken ook bij de Overstap10Daagse te betrekken, om het wat breder te maken”, zegt Schmid. De rangschikking van duurzame banken, gebaseerd op investeringen, laat WISE over aan de Eerlijke Bankwijzer.

Geen duurzame zekerheid bij verzekeringen

En de verzekeringen dan? Juist in deze periode is iedereen bezig met de eindejaarskeuze van een nieuwe verzekering. “Verzekeraars schieten vooralsnog allemaal tekort waar het om duurzaamheid gaat. Vanuit een overkoepelend perspectief zijn deze instanties wat ons betreft nog niet duurzaam genoeg. We kunnen ze pas aanbevelen als ze volledig gestopt zijn met investeringen in fossiele energie”, licht Schmid toe.

Wil jij meedoen aan de Overstap10Daagse? Klik dan hier.

Over de auteur

Jr. Redacteur PowerSwitch

Floyd Driehuijs (1990) schrijft vanuit een antropologische achtergrond. Extremisme, mannelijkheid, energietransitie, klimaat: zijn …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief