Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Martinitoren wordt straks verlicht met energie uit duurzame Groningse bronnen. Net als veel sluizen, bruggen, zwembaden en publieke gebouwen in Groningen. De provincie, dertien gemeenten, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst Groningen tekenden deze maand een gezamenlijk energiecontract, dat moet zorgen voor versnelling van de energietransitie en meer zeggenschap voor de Groningers over hoe hun energie wordt opgewekt. Ook moet de winst in de regio blijven.

De provincie, dertien gemeenten, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst Groningen tekenden deze maand een gezamenlijk energiecontract, dat moet zorgen voor versnelling van de energietransitie en meer zeggenschap voor de Groningers over hoe hun energie wordt opgewekt. Ook moet de winst in de regio blijven.

Vanaf januari 2019 komt alle energie van de zestien aangesloten overheden uit hernieuwbare bronnen uit de eigen regio. Binnen vijf jaar moeten dat zelfs nieuwe bronnen zijn, die vanaf 2018 in gebruik genomen worden. Eneco gaat samenwerken met lokale energiecoöperaties om nieuwe windturbines en zonneparken neer te zetten die samen 80 procent zullen leveren van de gevraagde 60 miljoen kilowattuur zullen leveren(te vergelijken met het verbruik van 17.000 huishoudens). De andere 20 procent komt van het coöperatieve energiebedrijf Energie VanOns, dat de energie verkoopt van zo’n tachtig lokale energiecoöperaties in de drie Noordelijke provincies.

Zestien overheden
Naast de provincie Groningen, de Veiligheidsregio en de Omgevingsdienst Groningen, sloten deze gemeenten zich aan bij de gezamenlijke inkoop van duurzame energie: Bedum, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Leek, Marum, Midden-Groningen, Ten Boer, Winsum, Zuidhorn.

Meedelen in de winst

“Ons streven is de burgers eigenaar te maken van hun eigen energievoorziening”, zegt Jaap Hoeksema, directeur van Energie VanOns. “Het is duidelijk dat we allemaal mee moeten met de energietransitie én dat de veranderingen soms pijn doen. Wij willen zorgen dat mensen in ieder geval inspraak hebben over wat er in hun omgeving gebeurt en dat ze meedelen in de winst.”

Hier leeft het sentiment dat de regio in de problemen zit door gaswinning, terwijl heel Nederland het aardgasgeld heeft opgesoupeerd

Jaap Hoeksema, directeur van Energie VanOnsTweet dit

Energie VanOns verkoopt de energie van lokale energiecoöperaties, bijvoorbeeld van een aantal gezinnen uit een dorp die samen hebben geïnvesteerd in een dorpswindmolen. De winst gaat weer terug naar de coöperatie, waar de leden beslissen wat ze met het geld doen. “Tot nu toe hebben we meer dan 500 duizend euro uitgekeerd. De ene coöperatie isoleert er het dorpshuis mee, een andere verzorgt ledverlichting voor de plaatselijke voetbalvereniging en weer een andere bouwt er een zonnepark van. Dat is toch beter dan dat een commerciële energiemaatschappij er met die winst vandoor gaat? In Groningen leeft ook het sentiment dat de regio in de problemen zit door de gaswinning, terwijl heel Nederland het aardgasgeld heeft opgesoupeerd. Laat dan de winst van onze wind in Groningen blijven.”

De dorpsmolen van Hellum is één van de stroomleveranciers van Energie VanOns. Bron: youtu.be

Veel van de gemeenten die tekenden voor het vijftien jaar durende energiecontract, liggen in het aardbevingsgebied. Zo ook de gemeente Midden-Groningen, waarbinnen het dorp Tjuchem vorige week nog een lichte beving beleefde. Beleidsmedewerker duurzaamheid Erwin Postma wijst erop dat de gevolgen van de gaswinning in zijn gemeente goed te merken zijn. “Naast dat we het goede voorbeeld willen geven in de strijd tegen klimaatverandering, willen we ook snel af van de winning van het Groningse aardgas. En gas importeren uit het buitenland is ook niet ideaal. Daarom willen we zo snel mogelijk overstappen op duurzame energie.”

Voorbeeld voor andere gemeenten

Groningen is, naast Nijmegen en Den Haag, een van de eersten met een dergelijk energiecontract voor duurzame lokale stroom. Is het iets wat we straks op meer plekken kunnen verwachten? Hoeksema, die al geïnteresseerden sprak uit Limburg en Overijssel, denkt van wel. Hij raadt dan wel aan om de contracten nog meer te baseren op samenspraak tussen burgers, overheid en energieleverancier. “Ik verwacht over vijf jaar makkelijk genoeg elektriciteit te kunnen leveren, maar we zijn daarvoor wel afhankelijk van vergunningen van de gemeenten. In Den Haag hebben ze expliciet in het contract opgenomen dat de gemeente zich verplicht om de coöperaties mee te helpen met het realiseren van hernieuwbare energie. Met de energietransitie zullen we ook nieuwe vormen moeten vinden voor onze aanbestedingen.”

flux energie,fluxenergy,fluxenergie,cb media,maaike muller

Over de auteur

Maaike Muller schrijft als freelance (wetenschaps)journalist over onderwerpen waarbij technologie en maatschappij samenkomen. De laatste …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief