Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Door de grote winst van GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen krijgt duurzame verandering in de grote steden een extra boost. Het is misschien ook een uitslag die bij sommige ondernemers schrikbeelden oproept: strengere klimaatwetten, hogere klimaatdoelstellingen, van het aardgas af, minimaal energielabel C in 2023, veranderende subsidieregelingen, drastische energiebesparing, investeringen en terugverdientijden. Maar dat zijn allemaal kwesties waar je als ondernemer of bestuurder de komende tijd hoe dan ook mee te maken krijgt.

Omgekeerde bewijslast

Voor ondernemers zal vooral de informatieplicht uit de Wet Milieubeheer de komende jaren een rol spelen. Deze wet schrijft al sinds begin jaren negentig voor dat bedrijven energiebesparingsmaatregelen moeten nemen, indien ze die in vijf jaar kunnen terugverdienen. Die wet is de afgelopen decennia amper nageleefd of gehandhaafd. Maar binnenkort worden ondernemers verplicht te melden welke maatregelen ze hebben getroffen. Zodoende wordt de handhaving eenvoudiger, en de naleving ervan dwingender.

Dat klinkt akelig, maar deze omgekeerde bewijslast is au fond niet erg voor ondernemend Nederland. De dreiging van een bekeuring gaat ondernemers namelijk geld opleveren! Want wanneer je als ondernemer met de rekenmachine in je hand door je bedrijfspand loopt, ontdek je al snel welk gigantisch rendement energiebesparing je kan opleveren.

Het bevreemdt me al jaren dat bij investeringen in duurzaamheid meteen gevraagd wordt: ‘Enneh, wat is nu precies de terugverdientijd?’ Die vraag krijg je immers nooit als je een nieuwe auto van de zaak koopt, of je jaarlijkse definitieve energierekening betaalt.

Proef op de som

Jaarlijks gooien we met elkaar alleen al via onze energierekening letterlijk miljarden euro’s in de spreekwoordelijke put. Geld dat veel betere bestemmingen zou kunnen krijgen. Als voorbeeld geef ik graag de energierekening van de meer dan 20.000 sportaccommodaties in Nederland. Hun gezamenlijke energierekening is nu een slordige 500 miljoen euro per jaar. Stel je voor dat je dat half miljard niet in energie zou steken, maar investeeert in energieneutrale accommodaties? Als je daar een mooi nationaal plan voor maakt, en de overheid helpt een beetje mee, dan betaalt zo’n ingreep zichzelf binnen de kortste keren terug. En daarna kan je dat halve miljard dat je jaarlijks overhoudt mooi in de sport steken.

Ondernemers zouden de proef op de som kunnen nemen. Een gemiddeld bedrijven/kantorenpark heeft al snel een jaarlijkse collectieve energierekening van dik 3 miljoen. Reken nu eens uit wat je gezamenlijk kunt doen wanneer je die 3 miljoen “belegbaar’ kunt maken, en je het bedrag van je energierekening niet jaarlijks weggooit maar slim investeert? Als je vervolgens de lat zelf nog iets hoger legt en je als bedrijf (of bedrijvenconsortium) ‘energieleverend’ kan worden, ontdek je vaak nog meer kunt verdienen aan je ingreep.

In mijn rondgang door Nederland kom ik tot de verbijsterende ontdekking dat weinig ondernemersoog hebben voor zulke kansen. Het lijkt wel of er een onzichtbare muur staat tussen ‘normaal’ ondernemen en verstandig omgaan met je energierekening. Ze hebben niet door hoe interessant de energietransitie-businesscase is. Het zijn investeringsprojecten met rendementen om je vingers bij af te likken.

Zo heeft een grote supermarktketen in Nederland een jaarlijkse rekening van 40 miljoen euro, twee ondernemersverenigingen in de Noordoostpolder een gezamenlijke rekening van bijna 100 miljoen en de Nederlandse glastuinbouw een rekening van ongeveer 600 miljoen euro per jaar. Als ze die bedragen als investering te gelde kunt maken, kunnen al deze partijen duurzame energieproducenten worden. Er winst te halen voor iedereen: ondernemers, financiers, mens, natuur, klimaat en milieu. Waar wachten we op? Handhaven!!!!!

Over de auteur

Nationale Energiecommissaris

Ruud Koornstra is ondernemer en voorvechter van de energietransitie. Hij richtte het ‘initiëringsbedrijf’ Tendris op dat …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief