Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een waterschap, een afvalinstallatie en een beleidsplanner zijn al jaren bezig met berekenen en testen hoe je poep en plas kunt gebruiken om biogas te maken, waar je vervolgens elektriciteit mee kunt opwekken. In juni 2018 moet een eerste reactor waarin luiers verwerkt kunnen worden aan de slag gaan. Per ton luiers scheelt het ongeveer 480 kilo CO2 als je deze zo verwerkt in plaats van verbrandt, zoals nu gebeurt in de vuilverbranding. Dat is ongeveer evenveel uitstoot als op en neer rijden naar Milaan.

Luierslurry

Hoe werkt dat dan? Luiers bestaan voor 65% uit ontlasting en urine. Eerst moet die gescheiden worden van het luierplastic. Beleidsplanner Willem Elsinga heeft daar een methode voor bedacht: de luiers worden in een reactor gepompt, samen met zuiveringsslib van een dichtbij gelegen waterzuivering.  Dit wordt verhit tot 250 graden onder een druk van 40 bar. Vanwege de hitte, de druk en het slib wordt alles samen een grote brij van vloeistof. Zodra dit afkoelt, stolt het plastic en komt dit bovenop de vloeistof rijven. Dit kun je eruit scheppen en recyclen tot bijvoorbeeld bloempotten of andere materialen.

De resterende vloeistof, dat is dan ontlasting, urine en papiervezels. Oftewel luierslurry, in het jargon van Elsinga. Deze slurry reist via een pijpleiding naar de buren van de waterzuivering. Omdat de slurry eerst verhit was, is deze nu verteerbaar voor bacteriën die er biogas van kunnen maken waar we weer elektriciteit mee kunnen opwekken.

In Nederland worden in totaal 300.000 ton baby- en volwassenenluiers per jaar verbruikt

Zodra de reactor die dit jaar gaat draaien goed functioneert, komen er twee reactoren bij. Als alle drie in gebruik zijn kan 15.000 tot 20.000 ton luiers per jaar verwerkt worden. Dat zijn ongeveer 80-100 miljoen luiers. Om een idee te krijgen; in Nederland worden in totaal 300.000 ton baby- en volwassenenluiers per jaar verbruikt. Als alle luiers met deze methode gerecycled worden, bespaart Nederland zo’n 150.000 ton CO2 per jaar. Dat is ongeveer evenveel als de uitstoot van de stad Harlingen in een jaar.

 

Veerle-door-Merlijn-Doomernik-5-web

Over de auteur

Veerle Corstens schrijft artikelen waarin ze bij cultuurmakers op zoek gaat naar welk (wereld-)probleem ze willen behandelen. Want een …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief