De actie wil mensen ook laten nadenken over vrouwen die geen tampon of maandverband voorhanden hebben. Want volgens Plan UK en V. Point, die het project organiseren, kan slechts 12 procent van de vrouwen wereldwijd aan tampons of maandverband komen.  

Volgens de statistieken van Plan missen heel veel meisjes school op de dagen dat ze ongesteld zijn: 95 procent van de meisjes in Ghana, 51 procent van de meisjes in Ethiopië en 50 procent van de meisjes in Uganda. Ook verzamelden de organisaties persoonlijke verhalen die onderstrepen hoe belangrijk educatie rondom menstruatie is. Zo ook het verhaal van een menstruerende transgender, gedeeld op de website van V. Point.

#JustATampon moet dialoog over menstruatie opleveren. Daarnaast kunnen mensen geld doneren. Volgens Plan UK is een bedrag van vier euro al genoeg om een meisje in Uganda een jaar lang van maandverband te voorzien. 

Dus, wat let je? Durf jij de uitdaging aan en ga je met een tampon op de foto? Of is dat toch echt iets te schaamtelijk? Dat is precies het punt wat de bedenkers van de campagne willen maken. Vooral voor mannen zal het even slikken zijn. De onderstaande twee baardmannen geven alvast het goede voorbeeld. Voor meer tamponvertier, check de hashtag #JustATampon

[[{“fid”:”37539″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Met #JustATampon aandacht vragen voor het taboe op menstruatie”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Met #JustATampon aandacht vragen voor het taboe op menstruatie”},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Met #JustATampon aandacht vragen voor het taboe op menstruatie”,”title”:”Met #JustATampon aandacht vragen voor het taboe op menstruatie”,”style”:”height:420px; width:400px”,”class”:”file-default media-element”}}]]

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier