Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Johan Derksen. Alexander Pechtold. Jort Kelder. Marc-Marie Huijbregts. Peter R. de Vries. Giel Beelen. Geen onderwerp zo actueel, of deze heren hebben er wel een mening over. Nou zijn er meer Nederlanders met een mening, maar deze mannen mogen de hunne vanachter een talkshowtafel voorzien van kaasstengels met een miljoenenpubliek delen. 

En dan hebben we het nog niet eens over het levendige circuit van debatcentra en conferentiezalen waar elke dag hordes Witte Mannelijke Experts op het podium gehesen worden. Onder de hashtag #allmalepanel vind je op Twitter voorbeelden van hoe dat eruitziet. 

[tweet_embed]https://twitter.com/aidnography/status/852048063980077056[/tweet_embed]

Daar moet verandering in komen, vinden publicist en arabist Petra Stienen, Marga Miltenburg (directeur ZijSpreekt) en Janneke van Heugten (mediaplatform VIDM). Daarom begonnen ze de online petitie zegneetegenhetmannenpanel.nl.

'Zolang we voortdurend bijna exclusief witte mannen in posities van macht en invloed zien, reduceren we mensen uit andere groepen steeds tot de uitzondering, de excuustruus of de 'knuffelallochtoon', schreef Petra Stienen eerder in het Limburgs Dagblad. 

[tweet_embed]https://twitter.com/KatsDekker/status/848987661440253952[/tweet_embed]

Een behoorlijke lijst prominente mannelijke sprekers heeft de petitie inmiddels ondertekend. Onder hen Unilevertopman Paul Polman, schrijver en OneWorld-columnist Babah Tarawally, Wim Pijbes, Alexander Rinnooy Kan, Thom de Graaf, Meindert Fennema en Jos de Blok. Daarmee spreken ze de intentie uit om in het vervolg nee te zeggen tegen geheel mannelijke panels. Ook vrouwen kunnen de petitie ondertekenen om zich solidair te verklaren met de mannen die hun plek in de spotlights afstaan. 

Nu Peter R., Johan, Jort en Alexander nog. 

Het excuus 'we konden geen vrouw vinden' schijnt trouwens niet op te gaan. In dit artikel 'The odds that a panel would 'randomly' be all men are astronomical' van The Atlantic lees dat je waarom de  kansberekening korte metten maakt met deze redenering. 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief