Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Paus Franciscus heeft in Kenia geen uitspraken gedaan over het uitvoeren van abortussen. Dat schrijft Al Jazeera. Ondanks de tolerante houding van de Paus rondom klimaatverandering en armoede, neemt hij geen afstand van de felle houding van de kerk over voorbehoedsmiddelen en abortus. In Kenia is meer dan 20% van de bevolking christelijk. Volgens cijfers van het Keniaanse ministerie van Volksgezondheid kregen in 2012 meer dan 150 duizend vrouwen zorg voor complicaties na onveilige abortussen. Bij 37% van de gevallen ging dit om ernstige complicaties als bloedvergiftiging, een shock of orgaanfalen.

Abortus in de grondwet
De kerk speelt een belangrijke rol bij het aanpak van abortussen in Kenia. In 2010 is de Keniaanse grondwet aangepast en daarmee werd ook het verbod op abortus afgeschaft. Reden hiervoor was dat vrouwen die nu zelf abortussen plegen vaak in het ziekenhuis belanden. De overheid heeft liever dat deze mensen een embryo door een geschoolde medicus laten weghalen.

Wettelijk zijn abortussen in Kenia dus mogelijk, maar in de praktijk zit dat anders. De kerk heeft vanaf het aanpassen van de grondwet actie gevoerd. De directeur van de medische diensten heeft naar aanleiding van die acties alle trainingen voor het doen van een abortus afgeschaft. De medische wereld mag nu officieel wel abortussen uitvoeren, maar beschikt niet over de kennis om het ook daadwerkelijk te doen.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief