Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Costa Rica besliste dat homo- en transgenderkoppels die ingeschreven zijn bij de sociale zekerheid, voortaan van dezelfde medische dienstverlening kunnen genieten als heterokoppels. Koppels van hetzelfde geslacht werden tot nu toe niet erkend door de staat.

Op 22 mei werd de hervorming goedgekeurd door de Caja Costarricense del Seguro Social (CCSS), de staatsinstelling die verantwoordelijkheid is voor het beheer van publieke ziekenhuizen en de sociale zekerheid. 

Hervormingen
De hervorming gaat in augustus van kracht. Koppels die aanspraak willen maken op de verzekering, moeten kunnen aantonen dat ze minstens drie jaar samenwonen. Na deze hervorming wordt verwacht dat de directie van de CCSS binnenkort ook de gelijkheid op het vlak van pensioenen goedkeurt.

“Dit is een belangrijke stap en het resultaat van het groeiende sociale bewustzijn over onze problemen”, zegt activist Marco Castill, advocaat en coördinator van de beweging Movimiento Diversidad, die opkomt voor de rechten van homoseksuelen en transgenders in Costa Rica.

“Dit betekent niet dat onze rechten al helemaal verwezenlijkt zijn, maar wel dat we in de juiste richting gaan”. Zelf wil Castillo ook zo snel mogelijk een verzekering afsluiten voor zijn partner, die momenteel werkloos is.

Meer openheid
De verandering komt er na verschillende signalen van meer openheid in het land van 4,5 miljoen inwoners, waarvan de meerderheid katholiek is. De regering van de centrumlinkse president Luis Guillermo Solís, die in mei aan de macht kwam, neemt een duidelijke positie in tegen homofobie en zet seksuele diversiteit hoog op de agenda.

Op 16 mei, de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, liet de president de regenboogvlag van de LHBT-gemeenschap hijsen aan het presidentieel paleis, een primeur voor Costa Rica.

Meest achtergestelde regio
In de overige landen van Centraal-Amerika ziet de situatie er minder rooskleurig uit: discriminatie tegen homoseksuelen en transgenders is er dagelijkse kost. In landen zoals Honduras en Nicaragua is de meest opmerkelijke vooruitgang de oprichting van gespecialiseerde gerechtelijke instellingen die de discriminatie moeten bestrijden.

Centraal-Amerika is binnen Latijns-Amerika de meest achtergestelde regio op het vlak van rechten voor homoseksuelen en transgenders. Dat bleek onlangs nog op de Zesde Regionale Conferentie van de Internationale Associatie van Homoseksuelen, Trans- en Interseksuelen in Latijns-Amerika en de Caraïben, die in mei plaatsvond in Cuba.

 

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief