Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In tegenstelling tot het ebolavirus is het zika-virus zelf niet levensgevaarlijk. Ongeveer een op de vijf mensen die wordt gestoken door een besmette mug (dezelfde die gele koorts of dengue kan overbrengen) krijgt klachten die lijken op flinke griep. De meeste mensen herstellen binnen een week. Zwangere vrouwen en kleine kinderen zijn extra kwetsbaar voor het virus. Het is nog niet onomstotelijk vastgesteld dat besmette vrouwen het overdragen op hun ongeboren kind, maar de Wereldgezondheids-organisatie (WHO) adviseert vrouwen die zwanger zijn of dat willen worden, niet naar Zuid-­Amerika te reizen. De foto’s van pasgeboren baby’s met een abnormaal klein hoofd (microcefalie) in kranten en op sociale media beangstigen ons. Via sociale media verspreiden zich al allerlei complottheorieën en je kunt je afvragen of wat je leest wel klopt. Voor betrouwbare informatie raadpleeg je bronnen als de WHO, het RIVM en de GGD.

Internationaal belang

De WHO heeft de zika­uitbraak inmiddels uitgeroepen tot een gezondheidsnoodtoestand van internationaal belang, omdat het virus zich volgens de voorspellingen nog verder over het continent zal verspreiden. De dreiging kan nu nog ver weg lijken, maar een virus reist met gemak de wereld rond. In theorie kan de mug in je rugzak meereizen naar Nederland. Ook zijn er gevallen gemeld waarbij het virus is overgedragen via seksueel contact.

Tegengaan van verspreiding

De verspreiding van het virus tegengaan, is nu prioriteit nummer één: voorlichting geven in risicogebieden en stilstaand water dempen zodat de muggen daarin geen nieuwe eitjes kunnen leggen. Een heel belangrijke preventieve maatregel om uit braken tijdig te stoppen, is investeren in wereldwijd goed werkende zorgstelsels. Die taak vraagt om voortdurende aandacht en investeringen, en niet pas actie als de gezondheidsramp al is uitgebroken. Overheden, ook de Nederlandse, moeten elkaar daarom helpen bij het uitbannen van het virus.

Dus, als je naar de zomerspelen in Rio de Janeiro gaat of de binnenlanden van Suriname in trekt, neem dan voorzorgsmaatregelen: gebruik antimuggenspray, bedek lichaamsdelen en slaap onder een klamboe. Dat is jóuw zorg.

Heb jij ook een vraag over een gezondheidskwestie die wereldwijd speelt of grensoverschrijdend is? Stuur je vraag naar gezondheid@oneworld.nl

PLLRAAK_ESRA_DEDE_HR__24

Over de auteur

Freelance journalist

Esra Dede blogt voor OneWorld over alles wat haar opvalt. Hoewel haar ouders Turks zijn, heeft ze niets met labels als ‘allochtoon’, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief