Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het voornemen van de Duitse regering om het uitzettingsbeleid te verscherpen, maakt de kans op aanranding en verkrachting alleen maar groter, betoogt Maarten Dallinga. 

Vang vluchtelingen maar op in hun eigen regio; not in my backyard. Dat is de houding waar Merkel zich telkens tegen verzet: Europa moet solidair zijn met mensen op de vlucht. Opvallend is dan ook de draai van de bondskanselier, na de aanrandingen tijdens Oudejaarsnacht: zij sluit nu zelf de ogen voor de rest van de wereld. ‘Mutti Merkel’ blijkt wat minder moeder van de wereld dan ze deed voorkomen.

Onder druk van de publieke verontwaardiging heeft de Duitse regering aangekondigd het uitwijzings- en uitzettingsbeleid aanzienlijk te willen verscherpen. En dus moeten criminele asielzoekers het land uit. Dat is volgens Merkel “in het belang van de burger, maar evengoed in het belang van de grote meerderheid van de vluchtelingen”.

‘Mutti Merkel’ blijkt wat minder moeder van de wereld dan ze deed voorkomen

De hamvraag: wie is ‘de burger’? In de ogen van Merkel overduidelijk: de Duitser. Merkel was de vrouw die zich verantwoordelijk leek te voelen voor al het wereldleed. Maar nu stelt de TIME Person of the Year 2015 zich juist kleinburgerlijk op.

Stel dat het in de aanrandingszaak tot een veroordeling van een of meerdere asielzoekers komt, dan volgt dus mogelijk uitzetting naar het land van herkomst. En dan is het a) nog maar te hopen dat dit land de betreffende man of mannen straft (en dat dit op een humane manier gebeurt) en b) dat ook bijgebracht wordt dat het volstrekt onacceptabel is om vrouwen aan te randen of te verkrachten.

Dat laatste kun je wel vergeten of zal niet serieus worden aangepakt, daarvoor hoef je geen Midden-Oosten-deskundige te zijn. Dus wanneer onder de daders van de groepsaanrandingen inderdaad asielzoekers zijn en ze vanwege hun daad worden teruggestuurd, zouden de vrouwen in hun omgeving weleens het volgende doelwit kunnen zijn. Door dat risico te nemen, laat de regering van Merkel deze vrouwen aan hun lot over. Dat is egoïstisch.

Zet de wijsheid van de westerse beschaving in om mensen zonder respect voor de ander het goede pad op te duwen

Als Merkel de wereld wil blijven helpen, moet ze ook stap twee zetten: zijn onder de daders asielzoekers, laat ze hun straf in Duitsland uitzitten én stuur hen naar een ‘heropvoedingskamp’. Zet, als ze om een legitieme reden asiel hebben aangevraagd, ook in op intensieve begeleiding naar opleiding of werk, monitoring en passende straf bij recidive. Voordat mij naïviteit wordt verweten: ik geloof niet dat dit een wondermiddel is, maar wel hetgeen een ontwikkeld land als Duitsland hoort te doen.

Deze aanpak vraagt om een grote inspanning, maar is in het belang van alle vrouwen ter wereld. Zet de wijsheid van de westerse beschaving in om mensen zonder respect voor de ander het goede pad op te duwen. Dat is beter dan ze voorgoed de laan uit te sturen: dan pakken ze wel niet meer de vrouwen van Keulen of Hamburg, maar misschien wel die van Algiers en Rabat. Het persoonlijk trauma voor het slachtoffer is even groot. Merkel, de Duitse regering en alle Duitsers hebben hierin een verantwoordelijkheid.

Stuur je vrouwenhatende asielzoekers terug, dan heb je een geweldige gelegenheid laten passeren om iets aan vrouwonvriendelijkheid te doen. Daarmee vergroot je de kans dat een volgende asielzoeker die bij de poort aanklopt óók naar vrouwen fluit. Of erger.

670

Over de auteur

Maarten Dallinga (1987) is socioloog en freelance journalist. Hij werkt(e) onder meer voor ANP, BNN, De Correspondent, EO, Nationaal …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief