Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In september, toen we Rikko Voorberg, theoloog en initiatiefnemer van de actiegroep We gaan ze halen, voor het laatst spraken, was naar Griekenland rijden nog geen optie. Inmiddels is hij volop bezig met de voorbereidingen in het hoofdkwartier van de actiegroep aan de Amsterdamse Amstel. Op 21 december vertrekt een stoet van dertig tot vijftig auto’s richting Athene, waar ze op kerstavond verwachten aan te komen.

humanitarian-aid-939723_1280

Vluchtelingen opvangen is simpel

Het draagvlak is er. Waarom halen we de vluchtelingen van de overvolle kampen dan niet op?

Zijn de chauffeurs die zich hebben aangemeld niet bang voor mogelijk gevolgen? Voorberg verzekert ons van niet. “Sommigen van hen zijn zelfs radicaler dan wij als initiatiefnemers. ‘Laat ons maar rustig in een cel zitten’, zeggen ze. Dat is een goed verhaal. Waarom mogen wij vrij rondlopen en zouden die mensen opgesloten moeten zitten?”

Niet meer wegkijken

Het geweld dat mensen op weg naar Griekenland en in het land zelf werd aangedaan vormt een van de hoofdoorzaken van psychische problemen in de vluchtelingenkampen, meldden vorig jaar in oktober al Artsen Zonder Grenzen. Voorberg nam het verschenen rapport en een stapel krantenberichten over de situatie op de Griekse eilanden onder de loep en besefte dat hij het niet meer volhield om ze uit te lezen. “Maar als wij, mensen die betrokken zijn bij de zaak, er al niet meer in slagen, wie dan wel? Je kan geld overmaken om mensen te helpen maar hier word je op den duur ook cynisch van. De vraag is wat we gaan doen als we later terugkijken op onze tijd met het besef dat we het hebben geweten en niets gedaan hebben…”

“Moet er een oorlog zijn om je overheid ongehoorzaam te zijn en hulp te bieden aan vluchtelingen in nood. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden paspoorten vervalst. Dat was legitiem en moedig. De situatie is nu heel anders, maar toch”, zegt Voorberg.

Wat er momenteel ontbreekt is volgens hem het gevoel van verantwoordelijkheid. Politici kijken weg of komen met een verhaal van een ‘aanzuigende werking’. “Dat is waarschijnlijk (deels) correct – er komen steeds mensen aan”, zegt Voorberg. “Maar deze redenering is onmenselijk in haar logica, want het zegt eigenlijk: we moeten dat gezinnetje laten wegrotten in de modder want anders komt er nog een nieuwe. Je gebruikt dit gezin als buffer. Zo stapelen we alleen de ellende aan onze grenzen.”

VluchtelingenWerk stelt: ‘De huidige situatie [in de Griekse vluchtelingenkampen] is een direct gevolg van de EU-Turkije deal. Asielzoekers die nu in Griekenland aankomen worden niet of nauwelijks teruggestuurd naar Turkije maar eindeloos vastgehouden onder deplorabele omstandigheden zonder enig perspectief. Nederland zou, als mede-architect van deze deal, een grote morele verantwoordelijkheid moeten voelen en nemen voor het verbeteren van de omstandigheden van deze mensen.’

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Mark Harbers zou op 5 december in de Tweede Kamer gezegd hebben dat het verplaatsen van vluchtelingen uit Griekenland naar andere Europese landen ‘geen oplossing van het probleem is’.

Het problematiseren van migratie heeft eigenlijk niets te maken met de situatie in de Griekse vluchtelingenkampen. “Als je goed migratiebeleid wil maken, dan moet je het zeker doen, maar als zich een ramp voltrekt moet je eerst mensen van de rampgebieden verwijderen”, vindt Voorberg.

Tijd voor een echte actie

Omdat niemand zich verantwoordelijk lijkt te voelen voor de onmenselijke ellende die zich op Europese bodem afspeelt, zette We gaan ze halen samen met Amnesty International, Stichting Vluchteling, Stichting Bootvluchtelingen en een aantal andere partijen een bredere campagne ‘Kijk niet weg’, op touw, ‘om Nederland in beweging te brengen’. Iedere organisatie kan een eigen actie aan ophangen.

De petitie van We Gaan Ze Halen is gericht op het evacueren van duizend 1 mensen uit die kampen waar een humanitaire ramp gaande is. “Een azc is een beroerde plek maar het is een hemel in vergelijking met de plek waar ze nu zitten, vertelt Voorberg die twee weken geleden nog een kamp bezocht. “Het is veel beter om jarenlang in Nederland te wachten dan in Griekenland te horen dat je een jaar moet wachten op een gesprek en dat je alleen een stuk karton hebt om je baby erop te leggen.”

Een azc is een beroerde plek maar het is een hemel in vergelijking met Griekse vluchtelingenkampen

Er vertrok ondertussen een brief naar Athene met de vraag of We gaan ze halen op kerstavond alvast 150 mensen kon meenemen die de Griekse regering gaat selecteren. “Het kan zijn dat Athene nee zegt, dat een ander land ook nee zegt. We weten het niet.”

Maar ze willen sowieso, dwars tegen alle regels in, stelling nemen over wat er moet gebeuren. “Als de grote ngo’s niet weten hoe ze mensen in beweging moeten krijgen, als kranten niet meer weten hoe ze erover moeten schrijven, als we politici niet meer verantwoordelijk durven te stellen voor wat er gebeurt… We gaan gewoon rijden, om druk op het proces te zetten.”

Voorberg wil deze keer echt impact creëren. “Stel dat er een ‘nee’ komt van de Griekse regering, dan gaan we andere opties verkennen: geld inzamelen om mensensmokkelaars te betalen, zelf smokkelroutes opzetten. Ik weet het niet zo goed. We zullen sowieso van de vluchtelingen en plaatselijke organisaties horen wat het beste is want ze weten veel beter hoe het moet. Wat we zeker niet kunnen doen is gewoon terugrijden en in Nederland nadenken over een andere symbolische actie want mensen gaan in die kampen gewoon stuk.”

‘Voor wie ga je rijden?’

Voorberg vraagt aan elke chauffeur voor wie hij of zij wil rijden. “Zodat ze heel goed weten om wie het gaat, dat het gaat om mensen zoals jij en ik, totdat ze moesten vluchten.” Hijzelf zou rijden voor een man uit Jemen die even oud is als hij. “Hij moet gewoon nu weg uit Griekenland. Hij zit daar al veel te lang. Hij zei tegen mij toen ik het kamp bezocht: ‘mijn tijd in Jemen tijdens de oorlog was beter dan hier, hier is het pas echt een hel. Ik kan hier helemaal niets.’ Als die gast een kans krijgt, dan is hij weer wie hij was voor hij de grens van Europa overstak. Dan gaat hij helpen, bijdragen, werken. Dan heb je weer een mens terug. Voor hem moet ik rijden.”

Wat kun je zelf doen?

  • Op 21 december is er in Den Haag een uitzwaaimoment. We gaan ze halen vraagt mensen met een auto om zich aan te sluiten en de chauffeurs van We Gaan Ze Halen te begeleiden tot over de grens.
  • Wie iemand kent die op de route onderweg naar Athene woont, en die chauffeurs kan laten overnachten, kan dat laten weten aan de organisatoren.
  • Verder kan iedereen het verhaal verder helpen verspreiden.
  1. De Portugese regering bood eind oktober aan duizend mensen te herplaatsen in de loop van 2019. ‘Dit initiatief verdient navolging door Nederland, vindt VluchtelingenWerk  ↩︎
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Ula is journalist en storyteller. Ze studeerde literatuur en onderzoeksjournalistiek en schrijft graag over migratie en duurzaamheid.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief