Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Oxfam sprak met meer dan tweehonderd Rohingya in geïmproviseerde vluchtelingenkampen in Cox’s Bazar, net over de grens met Bangladesh. Heel wat getuigen, vooral vrouwen, zijn zwaar getraumatiseerd door wat ze in Myanmar en op hun vlucht hebben meegemaakt, zegt Oxfam. Ze werden onder meer het slachtoffer van verkrachting. Hun geliefden werden voor hun ogen gedood.

In brand steken

Ze weigeren terug te keren zolang hun veiligheid niet gegarandeerd is. “Als we gedwongen worden terug te keren, steken we onszelf in brand”, zei een van de geïnterviewde vrouwen.

Bangladesh en Myanmar kwamen overeen vanaf eind januari Rohingya te repatriëren. Oxfam zegt dat het daarvoor op dit moment niet veilig genoeg is. “Dat veel vluchtelingen, vooral vrouwen, zeggen dat ze liever zelfmoord plegen dan terug te keren toont dat er dringend nood is aan een echte en blijvende oplossing voor de decennialange onderdrukking van de Rohingya”, zegt Paolo Lubrano, bij Oxfam verantwoordelijk voor de humanitaire programma’s in Azië.

Deel van Dossier

De Rohingya

Het geweld tegen de Rohingya gaat onverminderd door in Myanmar. Sinds augustus zijn al…

600.000 vluchtelingen

Sinds eind augustus zijn meer dan 600.000 Rohingya naar buurland Bangladesh gevlucht. Verschillende hulporganisaties en agentschappen van de Verenigde Naties hebben bewijzen dat er geplande brutaliteiten hebben plaatsgevonden tegen deze moslimminderheid: moorden, groepsverkrachtingen en brandstichting.

Momenteel leven er bijna een miljoen Rohingya in Bangladesh, dat is meer dan er in Myanmar wonen.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief