Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Het enige wat mij op de been houdt, is wiet en rum. Ik zie alleen maar pijn en jij vraagt me wat het probleem is?”. In nog geen vier minuten schetsen (voormalige) vluchtelingen al rappend een beeld van het uitzichtloze bestaan in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. De verleidingen van criminaliteit, drugs en drank, de verveling en de uitzichtloosheid; ze komen allemaal op ritmische wijze voorbij. Ook de tragische branden van afgelopen winter, met doden tot gevolg, worden in de songtekst vermeld.

Om te voorkomen dat er tijdens de snel naderende winter opnieuw doden vallen, zijn hulporganisaties onder de hashtag #opentheislands een twittercampagne gestart. “Open de eilanden; geen doden meer door de kou’’, is de leus. Dat is tevens de titel van een brandbrief, die inmiddels door 103 organisaties en solidariteitsbewegingen is ondertekend.

https://www.youtube.com/watch?v=xmaeO1sQEvM
De rap van vluchtelingen over Moria Bron: www.youtube.com

#winteriscoming in Moria

Met meer dan 5000 mensen in Moria – de capaciteit van het voormalige legerkamp is 2000 – vrezen de organisaties een herhaling van de tragische sterfgevallen van afgelopen winter. Volgens hen kwamen er toen in totaal zes vluchtelingen om het leven door de kou en door koolmonoxidevergiftiging van onveilige kachels.

De huidige overbevolking is veroorzaakt door een verdubbeling van het aantal vluchtelingen dat de afgelopen twee maanden op Lesbos aankwam. Het grootste deel van hen is vrouw of kind en komt uit landen als Syrië, Irak en Afghanistan.

Brandbrief voor Tsipras

Dat een aantal families onlangs naar het verderop gelegen Kara Tepe zijn overgebracht, lengt de nood in Moria niet. Schamele tentjes, slechts een paar uur water per dag: dat zijn de mensonterende omstandigheden waarin vluchtelingen hier volgens hulporganisaties bivakkeren. Zij wijzen verder op de inadequate opvang van ernstig zieke asielzoekers, gehandicapten, zwangere vrouwen, kinderen, slachtoffers van mishandeling en mensen met (oorlogs-)trauma’s.

In hun brandbrief roepen de gezamenlijke hulporganisaties de Griekse premier Tsipras op alle vluchtelingen van de Griekse eilanden Lesbos, Samos en Chios te halen. Zij benadrukken dat de dramatisch slechte omstandigheden in de kampen niet worden veroorzaakt door de naderende kou of een plotselinge toename van het aantal vluchtelingen, maar door de EU-Turkije deal. Die betekent volgens de hulporganisaties dat in de praktijk vluchtelingen op de eilanden gevangen blijven zitten, zonder ooit Europa in te kunnen.

Over de auteur

Dora Rovers is freelance journalist voor onder meer De Verdieping van Trouw. Zij werkte twee weken vrijwillig als hulpverleenster op …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief