Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Nadat de Taliban vorige zomer in Afghanistan de macht overnamen, migreerden honderdduizenden Afghanen naar Pakistan, Iran, de Verenigde Staten, Rusland en Europa. Zo’n 300 Afghanen vluchtten naar Oekraïne. Toen Russische troepen Oekraïne zijn binnenvielen, vluchtten sommigen van hen voor de tweede keer in een halfjaar tijd voor een binnenvallende militaire macht. De Afghaanse journalist Ghulamullah Habibi sprak met twee Afghanen die inmiddels België wisten te bereiken.

Meneer Safi, die liever niet met zijn hele naam genoemd wil worden, is een van de Afghaanse burgers die Oekraïne na de invasie kon ontvluchten. De 52-jarige Afghaan diende als officier in het Afghaans Nationaal Leger, waarin hij vooral vocht tegen opstandelingen in de oostelijke provincies van Afghanistan. “Tot aan de val van Afghanistan heb ik trouw mijn plicht vervuld om het land en zijn burgers te beschermen tegen de Taliban en andere terroristen”, vertelt hij.

Na de val van Afghanistan bracht Safi zijn familie naar de Afghaanse hoofdstad Kabul, in de hoop dat zij daar veilig zouden zijn voor de Taliban. Zelf kon de legerofficier niet blijven; Afghanistan was te gevaarlijk voor hem geworden. Een vriend van hem had een kledingzaak in Oekraïne, maar bij de Oekraïense ambassade vroeg Safi verschillende keren tevergeefs om hulp.

Met hulp van familie en vrienden kon Safi uiteindelijk toch uit Afghanistan vluchten. “Via een vriend kon ik voor 1000 dollar een Iraans visum kopen”, legt hij uit. “Ik gebruikte het om via de Afghaanse provincie Herat naar de Iraanse stad Mashhad te reizen. Daarna reisde ik via Teheran door naar Turkije.”

De volgende stap in Safi’s reis was Europa. Via zijn connectie in Odessa kreeg hij een uitnodiging met visum om naar Oekraïne te reizen. In de havenstad aan de Zwarte Zee diende Safi zoals veel andere Afghanen meteen een aanvraag in voor een permanente verblijfsvergunning bij de Oekraïense autoriteiten, die hij een paar maanden later ontving.

Safi huurde een huis in de stad, een baan vinden lukte niet meteen. In tussentijd probeerde hij zijn familie te helpen Afghanistan te ontvluchten en naar Oekraïne te komen, maar zonder succes. Safi’s hele familie, die bestaat uit zijn vrouw, vier zonen, twee dochters en zijn broers, leeft nog steeds in gevaar onder het regime van de Taliban.

Afghanen in Oekraïne

Toen Afghanistan viel, kende Oekraïne al een kleine Afghaanse gemeenschap. Eind 2020 hadden 1449 Afghanen een permanente verblijfsvergunning in het land, volgens cijfers van de Oekraïense staatsmigratiedienst SMSU. Daarnaast beschikten 233 Afghanen over tijdelijke visa, bijvoorbeeld omdat ze in Oekraïne studeerden of familie waren van Oekraïense burgers. De meesten vonden een nieuw thuis in Odessa, een belangrijkste havenstad in het zuiden van het land aan de Zwarte Zee.

Opnieuw op de vlucht: via Polen naar België

Toen Rusland op 24 februari 2022 Oekraïne binnenviel, besloot Safi dat het tijd was om een tweede keer op de vlucht te slaan. Hij kocht een auto in Odessa en vertrok met twee vrienden naar de Pools-Oekraïense grens, omdat ze hadden gehoord dat de Poolse regering asiel zou verlenen aan Oekraïense vluchtelingen.

De reis naar de grens, ongeveer 750 kilometer ver, legden Safi en zijn vrienden in vier dagen af. Een deel met auto, een deel te voet, in ijskoud weer met hevige sneeuwbuien.

“Onderweg stuitten we op veel moeilijkheden”, zegt Safi. “De wegen stonden vol auto’s en mensen die probeerden veilig een ander land te bereiken. Veel vrouwen en kinderen waren in totale wanhoop. Sommige mensen stierven van de kou. Anderen lagen langs de weg in coma, terwijl hun vrienden en familie om hulp smeekten.”

Eten was schaars, de koude temperaturen waren amper te harden. “Op weg naar de grens was er bijna geen eten. ’s Nachts was er geen enkele mogelijkheid om een beetje op te warmen. Vier nachten lang heb ik geen uur geslapen, ik was er belabberd aan toe.”

Op sommige momenten dacht Safi dat hij onderweg zou stranden, zo vertelt hij, tot hij uitgeput de Poolse grens bereikte. Daar zag hij duizenden andere Oekraïners die na een lange reis de grens probeerden over te steken. Eenmaal in Polen besloot de vijftiger verder te reizen, naar België. “Op verzoek van Afghaanse vrienden in België besloot ik om hier immigratiedocumenten te proberen bemachtigen”, zegt hij.

De voormalige legerofficier woont nu in Antwerpen, waar zich de laatste tien jaar minstens 5000 mensen van Afghaanse afkomst hebben gevestigd. “Ik logeer nu even bij een vriend, maar binnenkort ga ik me bij de overheid aanmelden als vluchteling”, zegt hij. “Daarna hoop ik de juiste papieren te krijgen, zodat ik hier permanent kan blijven.” Als dat gelukt is, wil hij zijn familie vanuit Afghanistan naar België evacueren omdat zij nog steeds gevaar lopen. “Mijn familie wordt nog steeds ernstig bedreigd door de Taliban. Ze hebben de afgelopen maanden als gevangenen geleefd.”

69349_142692_X6X2E1
Een bus die gevluchte inwoners van Oekraïne moet vervoeren, aan de Pools-Oekraïense grens. Beeld door: Sabur Shah Dawod Zai

Gezin in gevaar

De 60-jarige Shah Jahan bevindt zich in een vergelijkbare situatie als meneer Safi. Samen met zijn gezin vluchtte hij uit Afghanistan, maar dan in 2001, toen de oorlog begon die uiteindelijk twintig jaar zou gaan duren. Ook Jahan en zijn gezin belandden in de Oekraïense stad Odessa.

De meeste Afghanen in Oekraïne hadden een eigen huis en de Oekraïense nationaliteit

Jahan: “Afghanen die zich net als wij jaren geleden in Oekraïne hebben gevestigd, richtten er in de loop der jaren heel wat succesvolle bedrijven op. De meeste Afghanen in Oekraïne hadden een eigen huis en de Oekraïense nationaliteit. Ze waren blij in een land te wonen waar ze zich veilig voelden. Helaas is dat nu niet meer het geval. Daarom heb we een tweede keer moeten vluchten voor oorlog.”

Ook Jahan verblijft nu in België, bij een vriend in Antwerpen. Hij vroeg verblijfspapieren aan bij de Belgische overheid. “Daarna ga ik proberen om mijn vrouw en dochters hierheen te halen, want het is erg moeilijk om gescheiden te leven van je familie.”

De 60-jarige Afghaan belt elke dag met zijn vrouw, die zich nog in Odessa bevindt. “De situatie verslechtert heel snel. Odessa wordt nog steeds belegerd door Russische troepen, dus mijn vrouw en dochters proberen zoveel mogelijk binnen te blijven. Maar het eten raakt op en nieuw voedsel komt de stad niet binnen. Veel gezinnen in de stad zitten al zonder eten.”

De situatie in hun thuisland is vaak zo slecht dat ze bereid zijn om alles achter te laten om te overleven

Safi en Jahan roepen allebei de Europese regeringen op om vluchtelingen een veilige verblijfplaats aan te bieden zodra zij erin slagen Oekraïne te verlaten. “De meeste migranten zijn al erg arm en hebben niet veel bezittingen”, legt Jahan uit. “Maar de situatie in hun thuisland is vaak zo slecht dat ze bereid zijn om alles achter te laten om te overleven.”

Terugsturen naar land van herkomst

In België, waar Safi en Jahan heen vluchtten, moeten mensen die Oekraïne uit vluchten maar niet de Oekraïense nationaliteit hebben een asielaanvraag doen. In het grootste opvangcentrum van het land, het Klein Kasteeltje in Brussel, was het al druk deze winter, net als afgelopen winter. De oorlog in Oekraïne doet er de rij wachtenden groeien.

Door de drukte kunnen vaak enkel minderjarigen, gezinnen met kinderen en kwetsbare mensen asiel aanvragen

Door de drukte kunnen vaak enkel minderjarigen, gezinnen met kinderen en kwetsbare mensen asiel aanvragen. De afgelopen week konden bijna elke dag tussen de honderd tot tweehonderd mannen geen bescherming aanvragen, zegt Thomas Willekens, beleidsmedewerker bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Een deel van hen brengt daardoor de nacht op straat door.

Of er ook Afghanen uit Oekraïne zijn bij de wachtenden aan het Klein Kasteeltje? Dat kan Willekens niet met zekerheid zeggen. “Op de nieuwssite Bruzz las ik wel het verhaal van een student uit Jemen die in Odessa studeerde en naar Brussel is gevlucht. Hij kan niet terug naar zijn thuisland omdat ook daar een oorlog aan de gang is. Wellicht zijn er veel studenten uit derde landen die in Oekraïne studeerden die het land ook moesten ontvluchten.”

Deze zogenaamde ‘derdelanders’, die niet de Oekraïense nationaliteit hebben en ook geen EU-burger zijn, willen graag tijdelijke bescherming in België. “Maar daar hebben ze geen recht op”, zegt Willekens. “Daarom moeten ze internationale bescherming aanvragen aan het Klein Kasteeltje, wat nu dus onbegonnen werk lijkt.”

Na de machtsovername door de Taliban in augustus 2021 was er een tijdelijke opschorting van beslissingen voor aanvragers uit Afghanistan. Dat hield in dat Afghaanse asielzoekers in de praktijk niet geweigerd werden en dat ze tijdelijk niet konden worden teruggestuurd naar hun land. Maar die opschorting is nu niet langer van toepassing.

“Bij Vluchtelingenwerk vrezen we dat dit zal leiden tot heel wat afgewezen asielaanvragen van Afghanen”, zegt Willekens. “Dat is heel lastig, want door de situatie in Afghanistan kunnen veel Afghanen niet terugkeren. Zo komen ze in een schemerzone terecht.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op MO*.

Oekraïne cms 3

Zwarte vluchtelingen in Oekraïne: ‘Mensen schelden ons uit’

'We snappen dat de Oekraïners in paniek zijn, maar wij zijn ook mensen.'

cms sahar

Wat als we álle vluchtelingen met open armen ontvingen?

Daarvan droomt de Afghaans-Nederlandse jurist Sahar Shirzad.

Over de auteur

Auteur Ghulamullah Habibi is een Afghaanse journalist. Hij vluchtte in augustus 2021 naar Nederland, toen de Taliban Kaboel en daarmee het …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Auteur Ken Lambeets is journalist en redacteur voor verschillende media in Vlaanderen en Nederland. Hij schrijft onder andere voor Bruzz, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief