Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Inmiddels hebben Al Jazeera en VRT de video gepubliceerd. Waarschuwing vooraf: de beelden zijn schokkend.

“Het doel van deze marteling is zijn familie te chanteren. Die moeten dan geld sturen, dat wordt doorgesluisd naar de Libische militanten”, licht de Libische journalist toe. Ik vraag hem hoe hij wist van het bestaan van deze video. “Ik zag deze en vergelijkbare video’s eerst op Libische Facebook-accounts, daarna werden ze uitgezonden op een Libisch tv-station dat vanuit Londen uitzendt, Libya 24 TV. Collega’s van me denken dat de slachtoffers uit Darfour komen.” Is bekend waar de video is gemaakt? De Libische journalist: “Niemand weet de precieze locatie nog, met collega’s ben ik naarstig aan het zoeken.”

OneWorld heeft, in samenwerking met Newsweek, contact gelegd met een neef van het slachtoffer in de bewuste video. Die vertelde ons dat de bende 120.000 Soedanese pond eist, omgerekend bijna 14.000 euro.

Op een tweede video liggen een aantal Afrikaanse slachtoffers op hun buik op de grond; ze worden een voor een worden geranseld door een Libische gijzelnemer.

De Libische journalist: “In beide clips zijn de slachtoffers Soedanees, dat is bevestigd door het Sudanese News Agency. “Wanneer de slachtoffers geslagen worden, schreeuwen ze en noemen ze de naam van familielid in Soedan, en smeken hem om geld te betalen aan de Libische bende. Een naam die duidelijk valt te horen in video nummer twee, is die van Ammar Abu Baker. De gijzelnemers in beide video’s spreken een lokaal Libisch accent.

De bende eist 120.000 Soedanese pond, omgerekend bijna 14.000 euro

Op de Soedanese nieuwssite Al Hamish staat voorts een verklaring van een broer van een van de slachtoffers in deze video’s, Suliman Hussain. Hussain bevestigde tegen Al Hamish dat Libische gijzelnemers per telefoon contact met hem hebben opgenomen en 120.000 Soedanese pond (14.000 euro) losgeld eisen om zijn broer Taha Hussain vrij te laten.”

Libische tv-stations zeiden gisteren dat de Commissaris van Sociale Zaken van de Afrikaanse Unie, Amira Fadel, onderzoek heeft ingesteld naar de zaak.

De Belgische zender VRT had gisteravond een uitgebreid bericht over deze martelingen. Ze toonden de video’s en spraken met Abu Bakr, een in Frankrijk wonend familielid van twee Soedanese broers uit video twee. Bakr: “Ze eisen 10.000 euro losgeld, ik kreeg maar 2.000 bij elkaar en hun deadline is inmiddels verstreken.”

Update

Op dinsdag is de bende gijzelnemers gearresteerd en zijn de Soedanese migranten bevrijd. Dit gebeurde in Al-Gadiha, een plaatsje tussen Misrata en Sirte.

“De bende bestond uit vijf Libiërs en een Palestijn”, vertelt de eerder genoemde Libische journalist. “De Soedanese autoriteiten hebben de Libische ambassadeur in Khartoem, onderdeel van de Eenheidsregering van president Serraj, om opheldering gevraagd over de situatie. Speciale eenheden van de eenheidsregering hebben de bende vervolgens getraceerd en gearresteerd. De eenheden maken deel uit van Bunyan Marsous, de brigades uit Misrata die Sirte hebben bevrijd van IS”, aldus de journalist.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken van de Eenheidsregering publiceerde op zijn Facebookpagina foto’s van de opgepakte gijzelnemers. Direct na hun bevrijding zijn de Soedanese mannen naar het Ibn Sinaa-ziekenhuis in Sirte overgebracht. Inmiddels hebben diverse bronnen aan Oneworld bevestigd dat het om de acht Soedanezen uit de martelvideo’s gaat.

Het lijkt er sterk op dat het rondgaan van de video’s heeft geholpen in het bevrijden van deze migranten.

Bron: twitter.com

Over de auteur

Rena Netjes is journalist en arabist. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief