Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Uprooted by Climate Change illustreert Oxfam de ongelijkheid van de klimaatverandering: arme bevolkingsgroepen die nauwelijks bijdragen aan de CO2-uitstoot, hebben een veel grotere kans ontheemd te raken door de klimaatverandering.

Droogte

Op basis van gegevens uit de periode 2008 tot 2016, constateren ze dat in arme landen 14 miljoen mensen ontheemd raakten door extreem weer (0,42 procent van de bevolking), en in rijke landen 1 miljoen mensen (0,08 procent van de bevolking). “Dit is waarschijnlijk nog een onderschatting, aangezien in deze aantallen rampen die traag verlopen, zoals droogte en stijging van de zeespiegel, niet zijn meegerekend”, staat te lezen in het onderzoek.

Oxfam schat dat alleen al in de eerste 9 maanden van 2017 ongeveer 1,9 miljoen mensen ontheemd raakten als gevolg van droogte.

“De klimaatverandering tast kustlijnen aan en leidt tot overstromingen. Landbouwgrond verdroogt, waardoor miljoenen mensen die praktisch niets bijdragen aan de klimaatverandering, ontheemd raken. Het is fout om deze mensen alleen te laten opdraaien voor de gevolgen van rampen die veroorzaakt zijn door anderen”, zegt Tracy Carty, klimaatexpert bij Oxfam.

Voor vrouwen betekent ontheemding een grotere kans op geweld en slechtere toegang tot hulp.

Geweld

Op Fiji, het land dat vanaf 6 november voorzitter is van de VN-Klimaatconferentie in Bonn, raakten al 55.000 mensen ontheemd. De cycloon Winston kostte de kleine eilandstaat in de Pacific in 2016 een vijfde van het bruto nationaal product.

Het rapport wijst er ook op dat vrouwen en kinderen en inheemse bevolkingsgroepen onevenredig geraakt worden door de klimaatverandering. Voor vrouwen betekent ontheemding een grotere kans op geweld en slechtere toegang tot hulp.

Oxfam roept regeringen onder meer op de uitstoot van broeikasgassen sneller terug te dringen en meer hulp te bieden aan regio’s die het zwaarst getroffen worden door de klimaatverandering.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500