Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volmaakte gelijke behandeling bestaat vrijwel niet. Genderdiscriminatie ligt overal ter wereld (dus ook in de polder) stevig verankerd in onze samenleving. Vandaag wordt er wereldwijd aandacht gevraagd voor ongelijke rechten van vrouwen en mannen.

Een belangrijk thema op deze dag is het uitbannen van seksisme en seksistische vooroordelen. De altijd geestige ‘zeker een vrouw achter het stuur’, de klassieke ‘een man huilt niet’ of het pedagogisch verantwoorde ‘ballet? haha nee jongen, jij gaat gewoon op voetbal’ zijn ook in Nederland gewoon dagelijkse kost. Net als hele terrassen, die hun nek in een ongezonde positie weten te draaien als er een transgender voorbij loopt. Ook hiervoor is aandacht op Internationale Vrouwendag.

Hoewel ik persoonlijk geen groot fan ben van één specifieke dag om stil te staan bij rechten die de rest van het jaar geschonden worden, is het in ieder geval één dag waarop er wél wat gebeurt. Ik ben ieder jaar dan ook blij met de aandacht die er is voor dit onderwerp. Aandacht van activisten tijdens een demonstratie. Of door Matthijs van Nieuwkerk die, als een op hol geslagen spraakcomputer, van zijn autocue opleest dat: ‘gelijke rechten voor vrouwen, ook vandaag de dag nog, on-waar-schijnlijk belangrijk zijn’. De laatste jaren is er voor Internationale Vrouwendag gelukkig ook veel aandacht vanuit de commercie.

Zo profiteerden vrouwen in het verleden op 8 maart al eens van extra korting op spannende setjes bij Hunkemöller. Want je wilt er toch goed uitzien als de heer des huizes thuiskomt na een lange werkdag. Heb je als onafhankelijke vrouw nou geen heer des huizes? Geen nood! Want bij Pabo kun je plastic piemels aanschaffen, uiteraard met een leuke korting op Vrouwendag. Ook de grote cosmeticaketens laten deze belangrijke dag niet ongemerkt voorbij gaan. Immers, zonder perfect opgemaakt gezicht, geen gelijke rechten.

Webwarenhuis fonQ kondigde in de nieuwsbrief van deze week Vrouwendag aan. Ze geven ook een handig overzicht van ‘waar vrouwen blij van worden’. In de top tien staan onder meer: een roze horloge, een fluitketel, een mixer en een kookboek. Hup, de keuken in, wees een trotse vrouw. En mochten jij en je vriendinnen er even helemaal tussenuit willen, dan is de Thalys je op Vrouwendag van dienst. Welke vrouw wil er nou niet voor een vrouwvriendelijk prijsje lekker shoppen Parijs?

Het zou een mooi begin zijn als bedrijven vanaf dit jaar ook eens zullen proberen om één dag daadwerkelijk wat te doen aan ongelijke behandeling.

Mijn voorstel is dan ook dat bedrijven één dag niet met seksistische reclames komen en in plaats daarvan hun dagomzet 8 maart doneren aan organisaties die daadwerkelijk opkomen voor gelijke behandeling. Gewoon, als goedmakertje voor de andere 364 dagen waarop ze stereotypes creëren, in stand houden en versterken.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief