Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Europa moet meer baby’s krijgen. Die boodschap komt tot uiting in de manier waarop seksuele voorlichting in Europese landen de afgelopen tijd is verschoven van een nadruk op preventie op zwangerschap, naar de zwangerschap zelf. Reden voor deze shift? Europa zit in een economische crisis, en de vergrijzing wordt niet door nieuwe aanwas gecompenseerd. Hierdoor ‘sterven Europese landen langzaam uit’, aldus een artikel in de New York Times.

Vergrijzing Europa

Naast Japan is de vergrijzing nergens zo omvangrijk als in Europa. Op elke 100 Europese inwoners zijn er 28 boven de 65 jaar oud. Dat is twee keer zoveel als elders in de wereld. De Verenigde Naties verwacht dat het Europese aantal aan het einde van de eeuw verdubbeld zal zijn. Deze processen zorgen voor verminderde economische groei en een onrealistische druk op de verzorgingsstaat, aangezien een dalend aantal werkende mensen belast is met de kosten van een groeiend aantal niet-werkende mensen.

Opkrikken van geboortecijfer
Europeanen moeten dus aan de slag in de slaapkamer, is het advies. Scandinavische landen zijn al langer bezig met het actief opkrikken van nieuwe geboortes. Een online campagne van een Deens reisbureau speelde in op het debat rondom de bevolkingsgroei, en startte de campagne ‘Do it for Denmark!’. Hierin worden jonge Deense stelletjes opgeroepen een romantische citytrip te boeken. ‘Onderzoek wijst uit dat Deense stellen 47% meer seks hebben tijdens hun vakantie. En aangezien meer seks een grotere kans op kinderen geeft, stellen wij een romantische vakantie voor’, aldus het reisbureau (zie onderaan dit artikel voor het filmpje).  

Denemarken vergrijzing seks
De campagne 'Do it for Denmakr'. Foto CC

Wellicht kunnen we dergelijke campagnes binnenkort ook in Nederland verwachten? Hoewel bovenstaande campagne toch met een knipoog bekeken moet worden, is het beleid van de EU wel degelijk om met het oog op de vergrijzing de bevolkingsgroei te stimuleren. Volgens een beleidsnota van de website Europa Nu moet dat gaan gebeuren middels '… meer gelijke kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met kinderen en flexibele arbeidstijden. Maar ook structurele ondersteuning van kinderopvang en, zoals het Europees Parlement graag wil, het recht op ouderschapsverlof voor beide ouders en het recht op 14 weken zwangerschapsverlof voor zwangere ondernemers.

Een goed begin begint bij de vader?
Volgens de EU moet de bevolkingsgroei dus gestimuleerd worden. En dat begint onder andere met aantrekkelijk zwangerschaps- en vaderschapsverlof. Jammer dat Nederland op dat gebied, en dan met name het vaderschapsverlof, nog steeds in een stenen tijdperk lijkt te leven. Vaders kunnen hier rekenen op niet meer dan 2 dagen verlof. Dat is lager dan landen als Burkina Faso (3), Burundi (4), Venezuela (14) en bijvoorbeeld Duitsland (60) of IJsland (90). 

Als Nederland haar bevolking wil verjongen, is het dus zaak om de regelingen rondom zwangerschap aantrekkelijker te maken. Dat zet uiteindelijk meer zoden aan de dijk dan het stimuleren van een actiever seksleven, zoals onderstaand filmpje uit Denemarken doet. 

[[{“fid”:”35548″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Make more babies “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“alt”:”Do It For Denmark! | Spies Rejser”,”style”:”width: 581px; height: 327px;”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief