Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het Ethiopische Parlement – House of People’s Representative (HPR) – heeft een wet goedgekeurd die buitenlandse adoptie verbiedt, zo geef ENA (Ethiopian News Agency) aan. Het parlement stelde dat de wet die voorheen buitenlandse adopties toestond gedeeltelijk misdaden tegen kinderen had vergemakkelijkt. Ook zette mensenrechtengroepen vraagtekens bij het Ethiopische adoptieproces. Volgens hen is het vatbaar voor misbruik door mensenhandelaren die het als een lucratieve markt zien.

Vijf jaar geleden kwam het adoptiedebat in een stroomversnelling. Een koppel in de Verenigde Staten werd gevangen gezet nadat een Ethiopisch meisje van 13, dat zij hadden geadopteerd, stierf onder onduidelijke omstandigheden.

Populair Land

Ethiopië is voor Amerikanen een van de populairste landen om kinderen te adopteren. Het land stond in 2016 op 6 in de top 10 adoptielanden voor Amerikanen en sinds 1999 zijn er meer dan 15.000 kinderen geadopteerd uit Ethiopië.

Vele Amerikaanse beroemdheden staan ​​er dan ook om bekend dat zij Ethiopische kinderen hebben geadopteerd, waaronder Angelina Jolie en Brad Pitt. Jolie adopteerde in 2005 de zes maanden oude Zahara. Vervolgens kwam Jolie met haar adoptie in de publiciteit toen Zahara’s moeder, Mentwabe Dawit, zou hebben gezegd dat ze haar dochter terug wilde. Dawit, woonachtig in de zuidelijke stad Awasa, ontkende dit later. Ze zou juist blij zijn dat haar dochter een thuis had gevonden bij de Hollywood-ster.

De meerderheid van de Kamerleden geven aan dat het beter is voor wezen en andere kansarme kinderen om lokaal te worden verzorgd om mogelijke misbruik door aanstaande ouders te kunnen voorkomen. Door de ban kunnen kinderen nu gewoon opgroeien in de Ethiopische cultuur, met bijbehorende normen, waarden en gebruiken.

Afwijkende visies

Het aan de staat gelieerde FBC (Fana Broadcasting Corporate) meldde dat ondanks het meerderheidsstandpunt, sommige ambtenaren de verandering negatief vinden. Er zijn namelijk geen geschikte opvangcentra opgezet om deze kinderen, die nu niet meer geadopteerd kunnen worden, op te vangen. De grote vraag is nu wat er met deze kinderen gaat gebeuren.

Volgens het parlement kan de maatschappelijke dienstverlening de hoeveelheid kinderen die nu niet geadopteerd gaan worden wel aan. Er kan daarnaast ook nog steeds lokaal geadopteerd worden, maar dit is niet gebruikelijk in de Ethiopische cultuur. Veel wezen komen daardoor alsnog bij familieleden of op straat terecht.

Ondanks de groeiende landbouw in het land leefde in 2011 ongeveer een derde van de Ethiopiërs onder de nationale armoedegrens.

 

Over de auteur

Romy Smit (1996) is student Culturele Antropologie met een grote interesse voor religie, duurzame ontwikkeling en Latijns-Amerika. Ze heeft …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500