Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Toen Haneefa Adam op de Barbie Style Instagram Page terecht kwam, viel het haar sterk op dat geen van de barbiepoppen op haarzelf leek; geen één droeg een hoofddoek. Dat bracht haar op het idee om een nieuwe kledingstijl voor Barbie te ontwerpen: de pop kreeg een hijab in plaats van de skinny jeans met blouse of bikini die ze normaal draagt. "Daar is overigens niets mis mee," aldus Haneefa. "Ik wilde islamitische kinderen gewoon een andere, meer herkenbare optie geven."

Haneefa heeft het Instagramaccount Hijarbie aangemaakt, waar ze foto’s van Barbie in traditionele klederdracht plaatst. Daar wordt ze overspoeld door positieve reacties en koopaanvragen van over de hele wereld. Na al deze positieve feedback heeft ze besloten om ook gekleurde barbiepoppen in deze nieuwe stijl te kleden, zodat ze nog herkenbaarder worden voor gekleurde kinderen.

Naast alle lof ontvangt Haneefa ook vaak kritiek, zo vertelde ze aan CNN. Critici vinden dat de hijab voor onderdrukking staat, omdat ‘moslima’s worden gedwongen om een hoofddoek te dragen’. Volgens Haneefa is dat echter niet waar: “Wij willen onze religie uiten door ons te bedekken. Veel moslims dragen geen hoofddoek en dat maakt ze niet minder moslim. Ik denk dat dit een goede manier is om misvattingen als deze over moslims bij te stellen.”

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief