Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het Israëlische tijdschrift Time Out Tel Aviv maakte een video met zoenende Joods-Arabische koppels. De video is een reactie op het bannen van een roman door het Israëlische ministerie van Onderwijs. In het boek worden een Israëlische vrouw en een Palestijnse man verliefd op elkaar. 

Het boek ‘Borderlife’ van Dorit Rabinyan zal niet in het schoolcurriculum opgenomen worden. De voornaamste reden daarvoor is dat de twee hoofdpersonen die verliefd op elkaar worden een ‘gemengd’ koppel vormen. De Israëlische hoofdpersoon Liat Benyamini ontmoet in New York de Palestijnse kunstenaar Hilmi. Beide moeten terugkeren naar hun thuisland, waar de Israëlische scheidingsmuur het liefdesverhaal ernstig bemoeilijk. Het boek kan gelezen worden als een protest tegen de muur en de discriminatie tussen beide volken.

Kiss

300.000 keer bekeken

Naar aanleiding hiervan besloot Time Out Tel Aviv een video te maken waarin Joodse en Arabische mensen elkaar zoenen. Een aantal van hen zijn koppels, een paar zijn gewoon vrienden en andere hadden elkaar zelfs nog nooit ontmoet van te voren. Time Out Tel Aviv verklaarde in een reactie dat personen als eerste gezien moeten worden als mensen, voordat er gekeken wordt naar religie of nationaliteit. De video is ondertussen meer dan 300.000 keer bekeken op YouTube.

Time Out Tel Aviv – Jews & Arabs Kiss

Bestseller 

Door de commotie rond de actie van het ministerie van Onderwijs zijn de boekverkopen van ‘Borderlife’ enorm gestegen. Ook wordt het boek door veel steden alsnog op scholen toegevoegd aan het curriculum. De burgemeester van Tel Aviv, Ron Huldai, verklaarde op zijn Facebook dat hij ervoor wil zorgen dat elk jongen en meisje het boek kan lezen. Volgens Wethouder Asaf Zamir is het belangrijk om tegen het ministerie van Onderwijs in te gaan en op te strijden tegen censuur en op te staan voor creatieve vrijheid en het recht om lief te hebben wie je wilt.

De auteur Rabinyan verklaarde tegen de BBC dat ze de populariteit van haar boek ziet als een demonstratie. “Het zijn niet alleen mijn fans die Borderlife kopen, het zijn fans van de Israëlische democratie. Door mijn boek te kopen bevestigen ze hun vertrouwen en geloof in Israëlische vrijheid en vrijheid van meningsuiting.”

Kiss

Het Israëlische ministerie van Onderwijs had in een eerste verklaring geschreven het boek te ‘diskwalificeren’ voor gebruik op school. Na alle commotie hebben ze in een later bericht gezegd dat het boek gewoon gebruikt mag worden op scholen, maar niet opgenomen zal worden in het curriculum voor de examenstof.

OneWorld magazine nu met kookboek cadeau

670

Over de auteur

Paul Van de Calseijde is student International Developmentsstudies aan de Universiteit van Wageningen. Hij is gespecialiseerd in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief