Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Kun je vooruitgang boeken in de politiek, of moeten we vooral actie voeren?
“Het gaat bij het creëren van gelijkwaardigheid niet om een nieuwe wet, want er is in principe al een wet die zegt dat discriminatie niet mag. We moeten het lot bespreekbaar maken van mensen die veel harder moeten werken om mee te doen aan de samenleving. Daarvoor moet je eerst mensen hun wereldbeeld verbreden. Pas als mensen uit hun defensieve houding kunnen springen, kun je dingen veranderen. Ik snap die houding, ook ik was ooit hardcore Zwarte Piet-voorstander, schminkte mij altijd als Zwarte Piet voor het feest. Sinterklaas was mijn favoriete tijd van het jaar. Ik kon me niet voorstellen dat mensen problemen met Zwarte Piet hadden, omdat ik dat niet had. Op Facebookpagina’s van rechtse groeperingen postte ik dingen als: ‘Jongens jullie hebben gelijk, er is helemaal geen probleem want ik vind Zwarte Piet oké’, met een foto van mij erbij. De eerste keer dat ik besefte dat het de voorstanders helemaal niet om Zwarte Piet ging maar iets groters, is toen ik zag dat mensen mijn stukje niet hadden gelezen
en alleen zeiden: ‘Ga terug naar je eigen land’.”

Wat doe je met je haters: overtuigen of blokkeren?
“Mensen lijken soms vastbesloten om je verkeerd te begrijpen. Denken ze dat ik boos ben dat Friezen überhaupt bestaan. Toch praat ik met iedereen die met mij in discussie gaat, ook al staan ze heel ver van mij af. Want soms hebben mensen opeens een punt. Ik had bijvoorbeeld laatst een discussie met mensen uit Groningen die super racistisch waren, maar die zich ook onderdrukt voelden door de manier waarop vooral de Randstad profiteert van het geld dat ‘hun’ gas oplevert. Die mensen weten niet dat we dezelfde strijd voeren. Je moet opkomen voor elkaars burgerrechten, anders wil je alleen meer privileges voor jezelf.”

Racisme bestrijden of online privacy aankaarten?
“Bij beide onderwerpen zie ik een houding van ‘we doen alsof het niet bestaat’. Ook op het gebied van privacy en internet doen mensen graag alsof dat hen niet aangaat ‘omdat ze niets met computers doen’ of omdat uitvindingen als de smart eye die schoolkinderen in China bespiedt een ver-van-hun-bed- show is. Ten eerste: jij doet niets met computers, computers doen iets met jou. Ten tweede: die smart eye-techniek is er nu gewoon, in de wereld, dus die is helemaal niet ver weg. Op de middelbare school had je toch die leraar die tijdens film kijken de cursor op het scherm liet staan en dan vervolgens de powerpoint niet aan de praat kreeg? Dat soort mensen nemen de beslissingen over technologie in Nederland. Supergênant, en gevaarlijk. Iedereen weet ondertussen dat de sleepwet letterlijk betekent dat alles wat je doet afgeluisterd en opgeslagen mag worden. En toch denken mensen: ‘Ik heb niets te verbergen’. Wat gebeurt er als er een partij aan de macht komt die bijvoorbeeld niet het beste voorheeft met moslims? Die mogen dan altijd en overal gevolgd worden. Dit is de toekomst. Mensen moeten af van hun laconieke houding, want zelfs kinderen weten niet hoe internet werkt.”

bewlg3-0543

Over de auteur

Chef Magazine

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief