Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De crisis met Pakistan is bezworen. Geert Wilders heeft de geplande cartoonwedstrijd over de profeet Mohammed afgeblazen, omdat ‘boze Pakistaanse moslims zijn leven en dat van de Nederlanders te veel in gevaar brachten’. Progressieve jongeren in Pakistan hekelen de ophitsing van beide partijen, noemen hen ‘losers’. Ze pleiten voor een dialoog tussen Nederlandse en Pakistaanse jongeren om een einde te maken aan het ongenuanceerde beeld dat in en over beide landen bestaat.

In hoofdstad Islamabad klinkt een zucht van opluchting. Het gevaar is geweken. De duizenden radicalen die de stadsgrens waren gepasseerd en desnoods met geweld de Nederlandse ambassadeur hun land wilden uitzetten, zijn vertrokken. De containers die de demonstranten moesten tegenhouden kunnen weggehaald worden. Scholen zijn opnieuw open en iedereen is weer rustig naar zijn werk gegaan.

Maar de kater blijft. Ondernemer Maria Umar noemt zowel de tekenwedstrijd van Geert Wilders als de demonstraties van de radicale Pakistaanse leider Khadim Rizvi, die het protest tegen Nederland organiseerde, te kinderachtig voor woorden. “Als ik in de regering zat, zou ik me meer op binnenlandse problemen concentreren. We hebben een schooluitval van 24 miljoen kinderen. Veertig procent van de bevolking moet het met een dollar per dag doen. We hebben ons een week lang druk gemaakt om een zonderling in Nederland.”

Mobiele eenheid

Bijna drieduizend ‘boze’ moslims werden gisteravond opgewacht door een groot leger van de mobiele eenheid. Kansloze jongeren, die volgens Umar gemakkelijk vanuit de dorpen zijn op te trommelen, weinig beters te doen hebben. Op woensdag waren zij vanuit de stad Lahore vertrokken, op ruim 300 kilometer van de hoofdstad, onder leiding van extremist Maulana Rizvi. De opgehitste Pakistanen eisten de uitzetting van de Nederlandse ambassadeur zolang Wilders niet stopte met zijn cartoonactie.

Op het allerlaatste moment blies Wilders afgelopen nacht zijn wedstrijd af. Hij, de Nederlandse bevolking en inmiddels ook de Nederlandse soldaten die door de Taliban in Afghanistan werden bedreigd, liepen te veel gevaar, vond hij.

uzma
Uzma Yaqoob Beeld door: Wilma van der Maten

Mensenrechtenactivist Uzma Yaqoob lacht om de retoriek van Wilders. “Had-ie dat niet eerder kunnen bedenken? Hij heeft het erop aan laten komen. Tijdens zijn anti-Koran film Fitna stonden hier wekenlang boze moslims in de stad die eveneens dreigden alle Nederlanders om te zullen brengen. Ik zie het als een eenmansactie van iemand die zich over de ruggen van anderen belangrijk probeerde te maken en later pas tot de ontdekking kwam dat hij levens van anderen in gevaar bracht.”

Diplomatiek overleg

maya-22
Maya Beeld door: Wilma van der Maten

Yaqoob lacht cynisch om alle partijen. Ze noemt in het bijzonder de verklaring die haar minister van Buitenlandse Zaken Shah Mehmood Qureshi vannacht aflegde, waarin hij beweerde dat dankzij diplomatiek overleg van hem en premier Imran Khan, de crisis met Nederland is bezworen. De minister feliciteerde de Pakistaanse bevolking en de Muslim Ummah, de moslimgemeenschap, met de ‘morele overwinning’.

“De echte winnaars zijn progressieve Pakistaanse jongeren die zich niet door Wilders en niet door extremist Rizvi uit de tent hebben laten lokken”, stelt modeontwerper Maya Zaman. “We hebben geleerd van de eerdere cartoonacties vanuit Europa.” Jongeren stuurden sms’jes waarin ze elkaar adviseerden zich niet met de discussie te bemoeien. De actie ‘ik hou van mijn profeet’ die even op Facebook op gang kwam, stierf al snel een stille dood.

“De meeste Pakistaanse jongeren distantieerden zich van iedere actie tegen Wilders omdat ze beseffen dat we eerst orde op zaken in ons eigen land moeten stellen. Rizvi verwijt Wilders blasfemie. Wat doen wij moslims elkaar aan? Vorige week werden tijdens het slachtfeest zeven Ahmadiyya’s vermoord. We noemen ze ongelovigen omdat ze niet Mohammed als de laatste profeet erkennen. Is dat een reden om iemand dood te schieten? Hoeveel sjiieten zijn bloedig door soennieten om het leven gebracht? Rizvi misbruikt de blasfemiewet om gewelddadig met minderheden als hindoes en christenen af te rekenen”, vertelt Zaman boos.

Emoties leren onderdrukken

maria-umar
Maria Umar Beeld door: Wilma van der Maten

Mensenrechtenactivist Yaqoob noemt Rizvi een gevaarlijke gek die weinig politieke steun heeft. Tijdens de verkiezingen op 25 juli won zijn Tehreek-e-Labbaik Ya Rasool-partij slechts één zetel. Maar Rizvi heeft wel bewezen grote menigten op de been te krijgen. Na de executie van Mumtaz Qadri, de lijfwacht die zijn baas gouverneur Salman Taseer doodschoot, gingen op gezag van Rizvi in 2016 meer dan tienduizend mensen de straat op. “Natuurlijk voelen we ons gekwetst als onze profeet wordt aangevallen. Maar we hebben onze emoties leren onderdrukken. We laten ons niet door Wilders en niet door Rizvi in de val lokken.”

Voor meer begrip over en weer zou er een discussie tussen Nederlandse en Pakistaanse jongeren op gang moeten komen, zo pleit Maria Umar. De progressieve Pakistanen zijn geschrokken van het ongenuanceerde beeld dat in Nederland over Pakistan bestaat. “Ik las op Facebook dat we alleen maar terroristen zijn. Dat Nederland beter alle relaties met ons kan verbreken. Wanneer beseffen jullie eindelijk eens dat de extremisten nog geen procent van de bevolking uitmaken!”

Pakistaanse en Nederlandse jongeren kunnen in de toekomst provocateurs als Wilders en Rizvi beter doodzwijgen. “Ik geloof in vrijheid van meningsuiting maar niet als die wordt misbruikt om andere mensen te kwetsen. Dan ben je verkeerd bezig”, concludeert Umar. “Ik geloof in respect en in liefde voor iedereen. Er is al genoeg haat in deze wereld.”

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief