Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Onder #Baudetisracist verzamelden twitteraars een reeks discutabele uitspraken van Baudet en zijn partijgenoten. De reactie uit de hoek van het FvD? Dat verweet de twitteraars onder andere dat ze ‘Volkertjes’ aanmoedigen. En daar hebben we het weer: ‘nee’ zeggen wordt door populistische partijen moeiteloos afgeschilderd als een oproep tot geweld. Voorspelbaar, zwak en totaal uit de context.

“Maar een minister van Binnenlandse Zaken die lasterlijke uitspraken over mij doet en mij beschuldigt van het plegen van strafbare feiten, gaat een grens over. Hier is sprake van demoniseren van een volksvertegenwoordiger door de minister van Binnenlandse Zaken.”

Aldus Thierry Baudet in zijn statement betreft de aangifte tegen minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.

Wat opvalt is dat meteen het verwijt van ‘demonisering’ valt. Een truc die populistische partijen vaak gebruiken en die verschillende (rechtse) media met liefde herhalen. Zie bijvoorbeeld TPO: je neemt de foto van Pim Fortuyn, een onderkop met ‘Dodenlijst 66’, zet ‘demonisering’ in de kop en klaar is Kees.

Waarom grijpen populistische partijen zo snel naar dit wapen? Het is makkelijk. Je roept als volksvertegenwoordigers iets over de relatie tussen IQ en ras, en gaat vijf uur dineren met een bekend antisemiet. Niets is te gek! Want wanneer mensen zich daartegen uitspreken, verschuil je je achter de geschiedenis die niemand ooit herhaald wil zien.

Bron: twitter.com

Maar dat is nu precies het enige waar beide groepen – voor- én tegenstanders van het FvD – het wél over eens zijn: niemand wenst een herhaling van de tragedie rondom Pim Fortuyn.

Demoniseren lijkt juist onlosmakelijk verbonden te zijn met populistische stromingen, zoals het Forum voor Democratie. Jan-Werner Müller, auteur van What is Populism?, lichtte in een interview in NRC Handelsblad helder toe hoe dergelijke stromingen te werk gaan:

“Alle populisten zijn verschillend, omdat ze in een andere context opkomen. Maar één ding hebben ze gemeen: ze zijn ervan overtuigd dat zíj, alleen zij, namens het volk spreken. Daaruit volgt dat hun politieke opponenten niet namens het volk spreken. Daarom demoniseren populisten die opponenten. Ook burgers die het niet met hen eens zijn, zien ze als ‘verraders’ die niet bij het volk horen en moeten worden buitengesloten. Dit is de rauwe essentie van populisme: het anti-pluralistische karakter ervan. ‘Als je niet voor me bent, ben je tegen me.’ Dit is een gevaar voor de democratie.”

Demoniseren zit in het DNA van het populisme. Als je niet voor me bent, ben je tegen me. Ja, tegen… Zo tegen je dat je ze vergelijkt met ‘Volkertjes’? Zo tegen dat je ‘nee’ en ‘stop’ aanziet voor aanzetten tot moord? Zo tegen dat je achterban massaal in het toetsenbord klimt om mensen via social media te bedreigen? Het antwoord is voor sommige FvD-stemmers een volmondig ‘ja’. Dat bewijzen de honderden reacties die verspreid onder de #Baudetisracist-tweets staan. Al gebruiken zij het woord ‘demoniseren’ toch wat minder en focussen zij zich op directe verwensingen en bedreigingen.

Bron: twitter.com

 

Kortom: demoniseert links écht? Wenst links Thierry Baudet inderdaad massaal onuitsprekelijke dingen toe, en hopen wij echt dat een nieuwe Volkert van der G. opstaat?

Welnee. Liever wil links een serieus debat, maar daar heeft Baudet geen zin in. Die doet liever aangifte. Wel zo makkelijk.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief