Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Mijn naam Amal betekent hoop. Amal is niet de naam die ik kreeg bij mijn geboorte. Ik heb deze gekozen omdat ik, ondanks de moeilijke omstandigheden, mijn leven wil vullen met positieve energie.” Zo begint het verhaal van Amal, een dertigjarige vrouw uit Salamiyah, dat te lezen is op Women of Syria. Ondanks dat ze kort geleden ontslagen is vanwege haar deelname aan demonstraties, haalt ze hoop door achter haar idealen te blijven staan. “Een optimistische instelling en zelfredzaamheid zijn de pijlers waarop ik mijn leven bouw,” schrijft ze.

Vrouwen aan het woord

De ervaringen van vrouwen zoals Amal worden vaak niet gehoord in de internationale media. Women of Syria is een platform waarop deze onderbelichte verhalen van vrouwen in conflictgebieden worden verzameld en gepubliceerd. De website werd gelanceerd in november door de Nederlandse initiatiefnemers Eline Wijnen en Wennie Waeijen.

Ooit zal de oorlog stoppen en moet de Syrische samenleving worden herbouwd

Het tonen van het leven van vrouwen in conflictgebieden is niet bedoeld om te choqueren, maar om solidariteit op te wekken, legt Eline uit aan De Volkskrant.  “Ooit zal de oorlog stoppen en moet de Syrische samenleving worden herbouwd,” vertelt ze. “Verhalen delen is belangrijk voor de sociale wederopbouw en verwerking.” Inmiddels staan er dertien verhalen online van vrouwen die door heel Syrië wonen, van de hoofdstad Aleppo tot het platteland van Idlib.

Een ander beeld

Op Women of Syria wordt in bijzonder aandacht gegeven aan de kracht van Syrische vrouwen. Al is het onmogelijk om het leed weg te halen uit de verhalen, duwen de vrouwen zichzelf zeker niet in een slachtofferrol. Niet ellende, maar doorzettingsvermogen is het uitgangspunt.

women syriaEen pagina van de ‘Women of Syria’-website

Wat motiveert deze vrouwen om hun verhalen te delen? In haar verhaal vertelt Nour uit Deir ez-Zor dat ze een moslima is maar weigert een hoofddoek te dragen, zelfs toen IS het vrouwen verplichtte. “Mijn man heeft me gevraagd, gesmeekt zelfs, om een boerka te dragen, maar ik hield voet bij stuk,” schrijft ze. In dit verhaal wil Nour een ander beeld van de Syrische vrouw neerzetten voor het Nederlandse publiek. Als Europeanen realiseren dat het mensen zijn en geen terroristen, zullen ze misschien andere maatregelen gaan nemen, zo is de redenering. “Jullie bestrijden nu de consequenties, maar laten de oorzaak – Assad – ongemoeid zitten,” zo stelt Amal.

We gaan door tot de oorlog stopt. Of tot de bombardementen alle Syrische burgers hebben gedood

De kracht en het doorzettingsvermogen van de vrouwen is indrukwekkend. Ze nemen een groot risico door hun verhalen online te publiceren. Het regime en IS houden beide het internet streng in de gaten. Toch blijven de vrouwen doorgaan met het op papier zetten van hun ervaringen. “We gaan door tot de oorlog stopt. Of tot de bombardementen alle Syrische burgers hebben gedood,” zegt Wejdan, een Syrische vrouw die verhalen verzameld voor Women of Syria. “Zolang we leven, blijven we verhalen vertellen.”

Nieuwsgierig geworden naar de verhalen? Bekijk de website: http://womenofsyria.com/

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief