Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Borstkanker wordt net als andere vormen van kanker nog vaak beschouwd als een typisch probleem van Westerse landen, maar inmiddels komt borstkanker ook in ontwikkelingslanden vaak voor. Dit terwijl de lokale gezondheidszorgsystemen daar helemaal niet op zijn ingesteld. Zo is er een gebrek aan kundig personeel en moderne apparatuur om kanker tijdig op te sporen en te behandelen.

Geld – of liever gezegd, geldgebrek – speelt hierbij natuurlijk een belangrijke rol. Zelle benaderde het probleem dan ook economisch: hij voerde een kosteneffectiviteitsanalyse uit om te onderzoeken welke interventies het meest geschikt zijn om borstkanker in ontwikkelingslanden te bestrijden.

Vroegtijdig opsporen
Eén conclusie uit Zelle’s onderzoek staat als een paal boven water: het vroegtijdig opsporen van borstkanker is weliswaar een dure zaak, maar het brengt ook de gemiddelde kosten per gezondheidseenheid omlaag waardoor het geld efficiënter besteed kan worden. De beste bestrijdingsmethode voor ontwikkelingslanden is volgens Zelle klinisch borstonderzoek: het handmatig controleren op knobbeltjes en andere onregelmatigheden door een professional. Daarnaast zouden ontwikkelingslanden het beste kunnen investeren in voorlichting over borstkankersignalen en in chirurgie, radiotherapie en eenvoudige zorg voor ongeneesbare patiënten (palliatieve zorg).

Zelle’s onderzoek bevat niet alleen concrete aanbevelingen voor beleidsmakers van ontwikkelingslanden, hij roept ook op tot internationale samenwerking: de internationale gemeenschap zou volgens hem “onmiddellijk” moeten beginnen met het ondersteunen van deze kleine, maar belangrijke stappen in borstkankerbestrijding.

Een abonnement op OneWorld magazine voor 25 euro

670

Over de auteur

Carline Lucassen is stagiaire bij Kaleidos Research, hét onderzoeksbureau op het terrein van mondiale vraagstukken. In …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief