Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Afgelopen maand kwamen de eerste geruchten op gang, maar het werd pas nieuws nadat de gouddelvers zelf in het dichtstbijzijnde stadje begonnen op te scheppen over de slachting. De Braziliaanse overheidsinstantie voor inheemse zaken, Fundação Nacional do Índio (FUNAI), ondervroeg de lokale bevolking en bracht de zaak vervolgens naar de politie.

Onder de slachtoffers bevinden zich ook vrouwen en kinderen. Volgens Leila Silvia Burger Sotto-Maior, coördinator van FUNAI, pochten de goudzoekers dat zij de lichamen in stukken hebben gesneden en in de rivier gegooid.

Paulo Marubo, leider van de Marubo stam, laat Survival International weten: “De kans is groot dat er meer doden zullen vallen. Bezuinigingen op FUNAI’s budget leiden ertoe dat veel stamgebieden nu onbeschermd zijn.”

COIAB, de grootste inheemse organisatie van Brazilië, heeft de forse bezuinigingen op FUNAI veroordeeld. “Die dienen alleen de belangen van politici, die onze grondgebieden willen gebruiken en openstellen voor mijnbouw.”

President Temer slaat weinig acht op de belangen van de inheemse bevolking. Het regeringsbeleid vormt een grote bedreiging voor de beschermde gebieden in de Amazone, mede door de nauwe banden die de regering heeft met de landbouw- en mijnindustrie. In juli van dit jaar werd bijvoorbeeld bekend dat Brazilië 350 duizend hectare van het regenwoud wil vrijgeven voor houtkap, landbouw en mijnbouw.

Over de auteur

Redactiestagiair

Nienke (1993) studeerde Latijns-Amerikastudies en schrijft graag over recycling, dierenwelzijn en onrechtvaardigheid.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief