Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens velen is de foto hierboven vrijheid. Zelf mogen kiezen of je een bikini, badpak of burkini draagt op het strand. Daar kun je het bijna niet mee oneens zijn. Maar toch voel ik de behoefte om het accent van de discussie te verleggen. Waarom draagt de man eigenlijk geen shorts-mantel die zijn lichaam van top tot teen bedekt? Wie zegt dat een blote torso niet onwijs sexy kan zijn?

Vrouwen, de zwakke lammetjes. Mannen, de potentiële verkrachters. Ridicuul.

Zo te zien wordt mannelijk naakt ondergewaardeerd door de auteurs van de heilige dresscode en de volgers ervan. Het verbaast mij eigenlijk dat het mannelijk geslacht hier niet over klaagt. Misschien kan het ze niet schelen. Misschien vinden ze het wel goed zo.

Alle aandacht gaat liever uit naar het vrouwelijk lichaam. Altijd onder een vergrootglas. Drager van de familie-eer. Til je burkini niet te hoog op als je de zee uitkomt, want stel je voor dat een stukje van je kuit zichtbaar wordt… Daar zou (ja stel je voor) een man opgewonden van kunnen raken. Vrouwen, de zwakke lammetjes. Mannen, de potentiële verkrachters. Ridicuul.

Waarom wordt ons lichaam en niet dat van een man tot lustobject gereduceerd? En vooral: waarom wordt dit passief geaccepteerd?

Ik pleit voor oogkleppen, een maatregel for him, in plaats van de gebruikelijke for her. Voor de man die zijn opwinding niet in de hand heeft.

670

Over de auteur

Soufia Zahri is een Nederlandse freelance journalist en schrijft vooral over conflictgebieden, de multiculturele samenleving en kunst met …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief