Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Mensen die zich voorbereiden op een noodsituatie als gevolg van een ramp of ongeregeldheid: sommige preppers gaan daarin heel ver, maar in Nederland betekent preppen vooral zelfvoorzienend zijn. Jeroen Klaassen is zo’n prepper. Zijn voorbereidingen komen niet alleen van pas in geval van nood, maar dragen ook bij aan een duurzame levensstijl. Zo probeert Klaassen zo veel mogelijk groenten en kruiden uit eigen tuin te eten, en mocht er een dag komen waarop de supermarkten zijn geplunderd, dan heeft hij een kast vol blikken soep. “Met het eten dat ik in huis heb, hou ik het een paar weken vol. Dat is genoeg, ik ben geen doemdenker en geloof dat de boel na een tijdje weer op orde komt.”

Het idee van preppen is niet alleen om voorbereid te zijn op milieurampen, maar ook om met duurzame maatregelen een steentje bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering. Zo strijden preppers tegen de gevolgen én de oorzaken van klimaatverandering. Klaassen vangt in een ton in zijn tuin regenwater op, dat hij reinigt met een waterfilter, hij heeft een kruidenbak met basilicum, tijm, rozemarijn, munt en bieslook en een kippenhok – op dit moment slechts bewoond door twee ‘knuffelkippen’.

suzie de kip in haar hok
Suzie de kip in haar hok. Beeld door: Rosa Boland

“Het zijn krielkippen”, legt hij uit. “Die leggen alleen heel kleine eieren. En deze twee zijn ook te oud om eieren te leggen.” Eerder had Klaassen een toom kippen rondscharrelen, maar omdat hij met zijn gezin een paar maanden geleden is verhuisd, moet hij zijn zelfvoorzienende levensstijl opnieuw opbouwen. Het plan is om komende zomer fruitbomen te planten en groenten te zaaien, zonnepanelen op het dak te plaatsen en een groter kippenhok te bouwen.

Preppen is niet alleen om voorbereid te zijn op milieurampen, maar ook om een steentje bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering

Klaassen geeft mensen graag een inkijk in zijn duurzame leven, om zo ook het stigma te doorbreken dat aan preppers kleeft. Zij worden nog weleens weggezet als tot de tanden bewapende excentriekelingen die zich in bunkers verschansen. “Dat zie je op Amerikaanse televisie, maar dat komt niet overeen met de werkelijkheid”, aldus Klaassen. “Preppen moet je met z’n allen doen, om zo voor elkaar te kunnen zorgen als al het andere wegvalt.”

In een noodsituatie moet iedereen volgens de overheid een voorraad voedsel, water en noodartikelen geschikt voor minstens drie dagen in huis hebben. Maar lang niet iedereen weet dat en zo gek is dat niet. De prioriteit in Nederland ligt tenslotte op het voorkomen van overstromingen en andere rampen. Maar naarmate klimaatverandering ernstige vormen aanneemt, stijgt het risico op overstromingen. En mocht het een keer fout gaan, dan zal 76 procent van de Nederlanders niet goed voorbereid te zijn, zo blijkt uit recent onderzoek van het Rode Kruis. Nog geen een op de drie Nederlanders heeft minimaal drie liter water in flessen op voorraad en bijna een op de tien zegt helemaal niets in huis te hebben.

jeroen aan de keukentafel met zijn prepspullen
Jeroen Klaassen met zijn prepspullen. Beeld door: Rosa Boland

Droge koekjes

Klaassen houdt er rekening mee dat mensen zijn kant op komen als ze zonder levensmiddelen komen te zitten. “Ik heb een waterfilter gekocht, dat een paar jaar geleden nog een paar honderd euro kostte, en nu nog slechts drie tientjes. Hiermee kan ik de hele buurt van water voorzien.” En hij kan het weten, want Klaassen verkoopt sinds kort ook waterfilters, nu hij mede-eigenaar is van de ‘Prepshop’.

In die webwinkel zijn de belangrijkste benodigdheden om te overleven te koop, zoals een creditcardhouder die je kunt gebruiken als mes of blikopener, en koekjes die meer dan twintig jaar houdbaar zijn. Klaassen: “De koekjes zijn heel droog. Ik heb er bij wijze van test een dag op geleefd en het kwam mijn neus uit.”

De webshop groeit hard en telkens wanneer een ramp of calamiteit actueel is, piekt de verkoop. Klaassen denkt dat de groei komt doordat mensen zich toch bewuster worden van klimaatverandering en de gevolgen van rampen. Er zijn geen harde cijfers over het aantal preppers in Nederland, maar Klaassen schat dat het er een paar duizend zijn.

Stroomstoring

Het huis van Klaassen staat in een rustige straat met daarachter polderlandschap. Ten noorden van het dorp in de Bommelerwaard stroomt de Waal en ten zuiden stroomt de Afgedamde Maas, maar de kans op overstroming is hier kleiner dan in de stad waar hij oorspronkelijk vandaan komt: Rotterdam. Daar begon het allemaal. Toen hij nog in de Maasstad woonde, werd zijn omgeving een keer getroffen door een stroomstoring. Zijn oudste zoon was net geboren en Klaassen besefte dat hij niet goed voor zijn kind kon zorgen zonder luxe en moderne middelen. In de vriezer ontdooide de moedermelk. Ook het fornuis om de melk mee op te warmen, deed het niet meer. “Op dat moment besloot ik om me voor te bereiden op dit soort situaties. Ik dacht: ik ben niet alleen verantwoordelijkheid voor mezelf, maar ook voor dit kleine hummeltje.”

Van de meeste mensen staat een noodsituatie te ver af om het nut van voorbereiding in te zien

Van de meeste mensen staat een noodsituatie te ver af om het nut van voorbereiding in te zien. Klaassen, van beroep psycholoog, snapt dat wel. “Ik zeg weleens tegen mensen: ‘je betaalt toch ook je brandverzekering, ook al ga je er niet van uit dat je huis afbrandt?’ Dan snappen ze wel waarom ik aan preppen doe. Toch komen ze niet zelf in actie. Mensen kunnen nu eenmaal slecht vooruitdenken, of ze denken dat de overheid hen wel te hulp komt schieten. Maar de overheid zal in zo’n situatie druk bezig zijn met het verhelpen van de ramp en zichzelf staande houden.”

Preppen gaat Klaassen redelijk makkelijk af, omdat zijn kwaliteit van leven ermee omhoog gaat. “Ik kan mijn eigen brood bakken, bier brouwen en weet hoe ik filet americain moet maken. Dat doe ik niet op dagelijkse basis, maar ik weet dat ik op eigen houtje voor mezelf en mijn gezin kan zorgen en dat geeft me een bevrijdend gevoel.”

null_114020_ImVr6J

Klimaatmigratie: ‘Als de vissen wegtrekken, trekken wij mee’

Klimaatverandering dwingt ons om anders naar migratie te kijken.

rosa boland

Over de auteur

Rosa Boland (1993) is freelance journalist. Ze is van Noorwegen naar Nederland verhuisd voor haar opleiding journalistiek en schrijft graag …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief