Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Hadji Bambang en zijn vrouw Dewi zijn beiden door Allah beloond met een speciale gave. Bambang, hij denkt overigens dat hij ooit in contact kwam met een Ufo, kan negatieve gedachten bij mensen ‘deleten’. Zijn vrouw Dewi kijkt door lichamen heen en ziet of alle organen goed functioneren en of je niet te veel piekert.

Met hun bijzondere kwaliteiten wilden ze iets voor de mensheid doen. Ze besloten al weer dertig jaar geleden zich als huwelijkstherapeuten te vestigen. Het gezin is immers de hoeksteen van de samenleving.

In hun villa in de oude diplomatenwijk Menteng vangt een secretaresse me op. Langs grote visvijvers die midden in de huiskamer liggen, beland ik ergens op een zolderkamer.

In de wachtkamer buiten zitten tientallen stellen, in de meditatiezaal proberen gebroken gezinnen in een Boeddhazit al luisterend naar een koranprediking tot rust te komen.

‘Hoe behandelt u stellen die met relatieproblemen bij u komen?, vraag ik aan ibu Dewi. Een kleine vrouw die helemaal in het zwart is gekleed. Alleen haar gezicht is zichtbaar.

Ze raakt eerst in een soort trance, terwijl haar man Bambang een Koranvers prevelt. Dan opent ze haar ogen, kijkt naar me en dreunt een lijstje met klachten op. Ik schijn oververmoeid te zijn. Ik pieker te veel en heb volgens haar maagklachten. Allemaal symptomen die een goed huwelijk in de weg staan. Ze gelooft vooral in rust en meditatie. Veel de Koran lezen en bidden is haar advies.

Als stellen bij haar komen, praat ze eerst met ieder apart. Dan gaan ze samen met Dewi aan de slag. ‘Gezamenlijke gesprekken leveren vaak oorlog op. Sommige stellen willen elkaar zelfs slaan!’. Ibu Dewi en haar man gieren het uit van het lachen. Daarna pakt ze de Koran en leest ze samen met ze. ‘Ieder avond zit ik uren op deze zolderkamer. Ik trek me dan helemaal terug om voor mijn patiënten te bidden’.

Zeven dagen per week is de kliniek open. Van het geld dat het echtpaar verdiende hebben ze een villa buiten Jakarta in de bergen gekocht. Zo nu en dan nemen ze een stel mee om er tot rust te komen. Pak Bambang kan er namelijk met zijn bomen praten die hem advies geven hoe de relatie weer op gang te krijgen.

Bambang is de sterkste schakel in de relatietherapie. ‘Mensen willen breken omdat ze niet meer op een golflengte zitten. Ik krijg ze weer bij elkaar. Ik kan alle negatieve gedachten bij mensen weghalen. Wil je een behandeling proberen?’. Ik moet mijn buik inhouden, ogen sluiten en opnieuw prevelt Bambang een Koranvers. Als de Tita Tovenaar uit mijn jeugd knipt hij met zijn vingers en roept: ‘Firework action la!’.

Negentig procent van alle stellen die bij Dewi en Bambang komen gaan weer blij naar huis. Aan de overige tien procent viel volgens een lachende pak Bambang toch geen eer te behalen vanwege hun bedorven karakters.

Het grootste succes boekt de tovenaar met overspelige mannen. Veel vrouwen slepen hun mannen mee naar de kliniek sinds ze hebben gehoord dat hij het gezicht van het foute meisje kan deleten. ‘Firework, action la!’. En weg is ze, helemaal uit zijn systeem en gedachten.

Heb je belangstelling? Voor een consult betaal je ruim dertig Euro.

 

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief