Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Zelf kweken is leuk en zeker niet ingewikkeld, want het kan gewoon in de vensterbank of op het aanrecht. Voor dit menu kweek je linzenkiemen voor de carpaccio van rode biet, tuinkers voor de olie die je over de soep sprenkelt en oesterzwammen (op koffieprut) voor de ragout. Ook heel duurzaam: een voetafdruk van nul komma nul.

Oesterzwammen

fungi-2069474_1280

Kweekduur: vier tot zes weken
Startdatum: vanaf mid november
Nodig: growkit

Oesterzwammen kweken voor het hoofdgerecht is natuurlijk helemáál leuk. Dat doe je door koffiedik te mengen met ‘oesterzwammenbroed’, de basisschimmel voor oesterzwammen. De opbrengst per keer is gemiddeld 300 gram. Uiteraard zijn factoren zoals de temperatuur, vochtigheid en standplaats van invloed op het resultaat. Op internet zijn handleidingen te vinden om het helemaal zelf te doen met los broed en een emmer, gemakkelijker is het een complete growkit te gebruiken. Zo’n kit of het losse broed kun je via internet bij diverse organisaties bestellen.

Linzenkiemen

4694761160_815d987c41_o

Kweekduur: vier dagen
Startdatum: vanaf 17 december
Nodig: 2-3 eetlepels Belugalinzen (of groene, bruine of Du Puy-linzen), een schone, grote glazen pot, een stuk kaasdoek of oude panty, elastiekje

Was de linzen door ze in een zeef af te spoelen onder koud stromend water en doe ze in de pot. Doe er koud water bij zodat de linzen helemaal onderstaan en sluit de pot af met het kaasdoek of de panty en het elastiekje. Laat de linzen in de vensterbank of op het aanrecht (in het daglicht) twaalf uur weken. Giet het water af door het kaasdoek of de panty en zet de pot ondersteboven op twee latjes met een bord eronder terug in de vensterbank. Spoel de linzen, die al snel gaan ontkiemen, ’s morgens en ’s avonds af door lauw water in de pot te laten lopen en dit weer af te gieten. Zet de pot telkens ondersteboven op de latjes in de vensterbank. Na vier dagen heb je mooie kiemen die je in een afgesloten bakje in de koelkast een paar dagen kunt bewaren.

Tuinkers

Gartenkresse

Kweekduur: twaalf dagen
Startdatum: vanaf 10 december
Nodig: tuinkerszaadjes, watten, keukenpapier of aarde

Tuinkers of sterrenkers, wie kent het niet van de lagere school? Een makkelijk te kiemen plantje dat een bron van vitamine C is. Tuinkerszaad kun je in deze tijd van het jaar op verschillende plekken online bestellen. Leg een laagje watten, keuken-papier of aarde op een bordje en strooi daar een dun laagje zaad over. Besprenkel het met water en zet het in de vensterbank of op het aanrecht, en houd het licht vochtig. Na drie dagen gaan de zaadjes kiemen, na zo’n twaalf dagen kun je oogsten.

Dit artikel verscheen eerst in OneWorld-magazine.

VegaMetBallen-NR030-InSaus-ZwammieKetjap

‘World Vegan Day’ vier je met deze oesterzwammen in ketjap

Dit veganistische recept vindt iederéén lekker.

Lofzang op de peulvrucht

Het Internationale Jaar van de Peulvrucht is ten einde, maar weet jij inmiddels het…

Portret Joke met saar2

Over de auteur

Joke Boon is culinair schrijver en receptontwikkelaar. Zij schreef diverse kookboeken waaronder het onderscheiden (meest duurzame kookboek …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief