Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Nederland houden vooral de Stichting Fairfood en de Stichting Wereldvoedselvraagstuk zich bezig met de organisatie van deze dag. Waarom houdt Fairfood zich bezig met Wereldvoedseldag? Philip Ebels, projectleider bij Fairfood: "Om onze boodschap te verspreiden: Eat fair, beat hunger. Fairfood is een campagne- en lobby-organisatie, die de consument aanspoort fair te consumeren, lobbyt bij het bedrijfsleven om productieprocessen te verduurzamen en bij de politiek om met betere wetgeving te komen met betrekking tot voedsel- en drankproductie. Daarnaast onderzoeken we elk jaar welke producten uit de Nederlandse supermarkten het meest duurzaam zijn. Dit zijn altijd producten die ingrediënten bevatten uit de probleemsector, zoals koffie, thee en cacao." 

 

Het thema van Wereldvoedseldag is dit jaar 'The right to food and fuel'. Wat is er zoal te doen op en rond de 16e oktober?

 

World Food Day 2007World Food Day 2007
Fairfood organiseert op zondag 14 oktober World Food Day 2007. Het evenement vindt plaats in het Post CS-gebouw in Amsterdam en wordt geopend door minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders en Fairfood-oprichter Eelco Fortuin. Er staat een interactief debat op het programma, dat wordt geleid door NCRV-presentatrice Jacobine Geel en waaraan onder meer Boris van der Ham (D66), Mei Li Vos (PvdA), Kees Vendrik (GroenLinks) en Esther Ouwehand (PvdD) zullen deelnemen. Je kijkt je ogen uit bij een eerlijke modeshow, kunt genieten van de nodige muziek en bovendien wordt de winnaar van de Fairfood filmwedstrijd bekendgemaakt. Natuurlijk is er ook volop (h)eerlijk eten. De dag wordt gepresenteerd door Froukje Jansen, bekend van Llink.

http://www.fairfood.org/meedoen/events/

 

 

World Hunger Day

Op 15 oktober organiseren FIAN Nederland en de Law & Governance Group van de Universiteit van Wageningen World Hunger Day. In vier workshops wordt de vraag behandeld in hoeverre het recht op voedsel in Nederland en in het internationale Nederlandse beleid wordt verwezenlijkt. De dag vindt plaats in de Raadzaal in Utrecht. Deelname is gratis. Wel even aanmelden, voor 10 oktober.

http://www.food-law.nl/

 

 

Politiek debat: the right to food or fuel?

Op 16 oktober organiseert de Stichting Wereldvoedselvraagstuk een politiek debat in het Nutshuis in Den Haag. De vraag die op deze dag centraal staat is hoe het Nederlandse biobrandstoffenbeleid eruit moet zien, als we ook willen werken aan mondiale voedselzekerheid. Tijdens het debat worden aanbevelingen geformuleerd die later ook zullen worden aangeboden aan de Tweede Kamer. Sprekers op deze dag zijn:

 

Bram Huijsman, directeur van Wageningen International. Hij presenteert de conclusies van de expertbijeenkomst van 11 september jl. over biobrandstoffen.

 

Gerda Verburg, de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zij geeft de visie van de overheid op de relatie tussen biobrandstoffen en het hongervraagstuk.

 

Kees van der Waaij, voorzitter van de directie van Unilever Nederland. Hij gaat in op de vraag wat biobrandstoffenbeleid betekent voor de internationale markten van grondstoffen en voeding.

 

Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. Hoe kijken de Nederlandse boeren aan tegen 'The right to food and fuel'?

 

Hans Bruining, directeur van ICCO. Inspireert honger- en armoedebestrijding NGO's tot steun of tot oppositie ten aanzien van biobrandstoffen?

http://www.wereldvoedseldag.nl/page/publieksbijeenkomsten/politiek_debat

 

 

WereldmaaltijdenLEAD Technologies Inc. V1.01
In het kader van Wereldvoedseldag en World Poverty Day worden op verschillende plekken in het land tot en met eind oktober zogeheten 'wereldmaaltijden' georganiseerd. Een wereldmaaltijd is een lekker en voedzaam driegangendiner, waarin per persoon niet meer ingrediënten worden gebruikt dan de hoeveelheid die beschikbaar zou zijn als al het voedsel eerlijk zou worden verdeeld. Tijdens de maaltijd wordt informatie gegeven over de beschikbaarheid van voedsel en over de verdeling daarvan. 

http://www.omslag.nl/voedsel.htm#agenda

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief