Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

One’sy Muller groeide op met de gerechten uit de keuken van haar Surinaamse ouders: roti, pom, pastei, bami en bara. “Absoluut heerlijk! Aloo roti is nog altijd mijn favoriet”, vertelt ze. “Maar ik besefte ook dat die gerechten niet altijd even gezond waren.” Dus besloot Muller eigen variaties te bedenken, met meer groente en eiwitten en minder vet, suiker en zout. “Volkoren bami met groente erdoorheen bijvoorbeeld. Of telo uit de oven in plaats van uit de frituur.”

Om mijn vaders uitroep ‘alweer groente?!’ lachen we nog regelmatig.

Muller is een vrouw met een missie. En dat kwam haar van pas toen de diabetes van haar inmiddels overleden vader verergerde. Gezin Muller besloot bewuster te gaan koken om het ziekteverloop waar mogelijk positief te beïnvloeden. “Mijn vader was daar geen groot fan van, hij was een echte snoeperd”, vertelt Muller. “Om zijn uitroep ‘alweer groente?!’ lachen we nog regelmatig. Maar gelukkig vond hij veel dingen die mijn moeder kookte ook wél lekker. En zelf maakte hij de heerlijkste stamppotten, dat kon hij als geen ander.”

One’sy Muller (1980) runt samen met haar zus de foodblog This Girl Can Cook en is maker en co-host van de Bonte Was Podcast. Haar passie voor muziek kan ze kwijt als dj, eerst bij Fun-X en NPO Radio 2. Sinds september vorig jaar is ze aan de slag bij Sublime.

Op haar blog deelt Muller samen met haar zus haar gezonde recepten, ook nu haar vader niet meer leeft. “Ik doe dat voor iedereen die zoekt naar een gezondere, soms plantaardige variant van bekende Surinaamse gerechten”, vertelt ze. En dat slaat aan, ook bij de oudere Surinaamse generatie. “Als zij naar de diëtist gaan met gezondheidsklachten, krijgen ze geen recepten uit eigen keuken mee. Ik ben blij dat wij hun die recepten wél kunnen bieden. Eten is zo’n belangrijk onderdeel van je culturele identiteit.”

Dit interview verscheen in maart 2022 in OneWorld Magazine.

Hoe bereid je Surinaamse stamppot met Amsoi
Een heerlijk huwelijk tussen de Surinaamse en Hollandse keuken naar het recept van Mullers vader.

Ingrediënten (4 personen):
Voor de amsoistamppot:
2-4 bossen amsoi
2 kg kruimige aardappelen, geschild
en in stukken gesneden
zout en peper, naar smaak
25 g boter
rookworst of braadworst, naar wens vega(n)
spekjes (optioneel), naar wens vega(n)
Voor de jus:
1 tomaat, in stukjes gesneden
1 ui, gesnipperd
25 g boter
2-3 el ketjap
1,5 el water

Bereiding:
– Kook de aardappelen in ruim water. Was ondertussen de amsoi, laat goed uitlekken en snijd in reepjes. Snijd ook de steeltjes en bewaar die apart.
– Maak de jus door de tomaat en ui te bakken in de boter. Voeg ketjap en water toe en laat inkoken.
– Laat de aardappelen 10 minuten koken en voeg dan de amsoisteeltjes toe aan de pan. Laat 5 minuten koken en voeg dan de rest van de gesneden amsoi toe. Giet na 5 minuten het kookvocht af en vang dit op.
– Voeg boter, zout en peper toe en stamp de aardappelen en amsoi fijn. Proef of de stamppot smeuïg genoeg is en voeg eventueel kookvocht toe.
– Bereid de worst en de eventuele spekjes volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd de worst in plakjes.
– Schep de stamppot op een bord, maak een kuiltje en vul dat met jus en eventuele spekjes. Leg de worst boven op het geheel.

CMS FORMAT ik eet

Taboes doorbreken met een broodje vegakip

Fotograaf Jason Tjon Affo doet het.

CMS FORMAT aubergine 2

Chinees zonder vlees (of nummers op het menu)

Kamwoj Man vond het Chinese restaurant van haar ouders opnieuw uit.

Foto voor de bio – Lemon & Peach Photography

Over de auteur

Lisa Jansen (1992) is schrijver, trainer en podcastmaker. Ook is ze medeoprichter van inclusiebureau Studio Stoofpot. Ze schrijft en praat …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief