De Europese Commissie wil dat vanaf 2020 de brandstof die de transportsector gebruikt, voor minimaal 10 procent bestaat uit biobrandstof. De huidige generatie biobrandstof wordt gemaakt van onder meer granen, maïs, suikerbieten en palmolie, gewassen die ook voor voedsel worden gebruikt. Volgens het MNP zullen de voedselprijzen verder stijgen als ook andere landen het gebruik van biobrandstoffen gaan stimuleren. De Verenigde Staten zijn bijvoorbeeld van plan de productie van bio-ethanol massaal uit te breiden.  

Minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koeders laat weten niet af te willen van de bijmengverplichting. Milieudefensie deed vorige week daartoe een oproep naar aanleiding van een onderzoek waaruit blijkt dat bij de productie van palmolie in Indonesië mensenrechtenschendingen plaatsvinden. 'Nederland staat alleen het bijmengen van duurzame biobrandstoffen toe', aldus de minister.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief