Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Met mijn moeder deed ik boodschappen bij de toko’s in Rotterdam-West, waar ik opgroeide”, vertelt de Kaapverdiaans-Rotterdamse Manuela Goncalves Tavares. “Maar die oker, cassave en gezouten vis zag ik niet terug op de plekken waar ik werkte.” Vanaf haar veertiende werkte Goncalves Tavares in de horeca. Ze is geschoold volgens klassiek Franse wijze, maar kookt inmiddels ‘tokologisch’: “Ik steek traditionele gerechten uit Caribische en Afro-keukens in een nieuw jasje, met vaak ondergewaardeerde ingrediënten uit de toko. Pom – normaal gesproken met kip en zoutvlees – maak ik vegan, met oesterzwammen en tempeh.”

Inmiddels runt Goncalves Tavares twee zaken, maar vanwege personeelstekort ligt COCO (haar ‘puur tokologische restaurant’) op moment van schrijven even stil. In Het Nieuwe Café, gevestigd in museum Het Nieuwe Instituut in Rotterdam, serveert ze met het oog op duurzaamheid alleen vegetarische en veganistische gerechten, de een wat tokologischer dan de ander. “Sommige mensen vinden dat moeilijk, ze vragen me: ‘Heb je niks normaals?’” lacht Goncalves Tavares. Toch merkt ze ook vooruitgang. “In mijn eerste restaurant vroegen mensen me vol verbazing wat een zoete aardappel is. Die tijden zijn nu wel voorbij.”

Manuela Goncalves Tavares (1978) runt de Rotterdamse restaurants Het Nieuwe Café en COCO en organiseert events rondom verschillende thema’s, zoals de Ballroom Scene en de Japanse bondagevorm shibari. Ook is ze vrijwillig kok bij poppodium Baroeg.

DEF_image
Manuela Goncalves Tavares Beeld door: Elvan Unlu

Wanneer het even lukt, zet Goncalves Tavares zich als vrijwillige kok in voor poppodium Baroeg, al meer dan dertig jaar een bekend begrip in de Nederlandse punk- en metalscene. Als metalliefhebber voelt ze zich er thuis. “Bij andere podia ben ik vaak de enige persoon van kleur, dat voelt niet altijd even veilig. Ik heb vervelende dingen meegemaakt: boze blikken, lelijke opmerkingen, geduwd worden. Dat verpest je avond.” Tegenwoordig doet ze eerst onderzoek naar het concert of festival waar ze naartoe wil. “Als je iemand van kleur bent, of queer, dan wordt dat helaas je tweede natuur.” Bij Baroeg hoeft dat gelukkig niet, daar zien ze haar graag. De bands ook: “Vaak komen muzikanten de keuken in om te zeggen dat dit het beste eten was dat ze deze tour hebben gehad. Daar doe je het toch voor?”

Dit recept en interview met Manuela Goncalves Tavares verschenen in september 2022 in OneWorld Magazine.

Hoe maak je veggierolls met citrus-gembersaus?

Deze veggierolls lenen zich perfect voor seizoensgroenten. De pinda-saus en citrus-gembersaus maken het helemaal af.

Ingrediënten (voor 10 rolls)

200 g gemengde wilde paddenstoelen
150 g glasnoedels
150 g witte kool, in sliertjes
150 g rode kool, in sliertjes
150 g Chinese kool, in sliertjes
1 wortel, geraspt
een handvol verse munt en koriander
10 rijstvellen
2-3 el plantaardige olie
zwarte peper, naar smaak
zout, naar smaak

Voor de pindasaus:
375 ml kokosmelk
3 el ketjap
100 ml gembersiroop
2-3 tenen knoflook, fijngehakt
4 el huismerkpindakaas
2 el Faja Lobi-pindakaas
snufje zout

Voor de citrus-gembersaus:
2-3 limoenen, uitgeperst
1 el verse gember, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
50 ml gembersiroop
½ tl chilivlokken
1 el sojasaus
2 el sesamolie

Bereiding

– Verhit de olie in een pan en bak de paddenstoelen bruin. Voeg de knoflook toe en bak op het eind kort mee. Maak op smaak met peper en zout en zet apart.
– Kook de glasnoedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Zet apart.
– Meng alle groenten in een kom. Vul een andere, grote kom met lauwwarm water. Week de rijstvellen vijf seconden en leg op je werkbank. Leg blaadjes munt, koriander, groenten en noedels in het midden en rol op. Leg de rollen die klaar zijn apart op plasticfolie.
– Verwarm voor de pindasaus de kokosmelk, ketjap, gembersiroop en knoflook in een pannetje. Voeg beetje bij beetje de twee soorten pindakaas toe en laat de saus indikken. Voeg zo nodig kokosmelk toe om te verdunnen. Zet apart.
– Meng alle ingrediënten voor de citrus-gembersaus, behalve de sesamolie, in een kom. Voeg als laatste de sesamolie langzaam toe, terwijl je klopt met een garde en meng het geheel goed.

CMS bieten

Deze ‘rebelse’ quiche is een vegan verrassing

Varkensboer, milieuactivist: bij Loes Kolsters schuift iedereen aan.

CMS veganisme

Vegans, ken je privilege!

'Het is makkelijk praten met een stabiele economie en toegang tot vleesvervangers.'

Foto voor de bio – Lemon & Peach Photography

Over de auteur

Lisa Jansen (1992) is schrijver, trainer en podcastmaker. Ook is ze medeoprichter van inclusiebureau Studio Stoofpot. Ze schrijft en praat …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief