Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
Traject:
TNT Global Experience Programme  

Instelling:
TNT, WFP en AIESEC  

Duur:
Zes maanden  

Toelating:
Drie selectierondes  

Website:
www.gep2008.org

Madagaskar is getroffen door Ivan, een cycloon met een kracht van 4 op een schaal van 5. Op kantoor krijg ik een briefing over mijn veldmissie: ik moet afreizen naar Tamatave, een stad aan de oostkust. De lokale overheid, het leger, internationale organisaties en ngo's moeten hulp bieden aan de slachtoffers. WFP zal voedselhulp verlenen. 

De 25-jarige Tulika Bansal, masterstudente internationaal recht aan de Universiteit Leiden, is al een paar maanden aan het werk voor het Wereldvoedselprogramma in Madagaskar als ze naar het getroffen gebied wordt gestuurd. Stagelopen via het Global Experience Programme is nu eenmaal meer dan op een kantoor zitten. Dit traineeship van TNT, WFP en de internationale studentenorganisatie AIESEC zet de deelnemers hard aan het werk.

Tulika houdt zich bezig met de public relations van WFP in Madagaskar: 'Ik moet de zichtbaarheid van WFP vergroten' – niet alleen voor de inwoners van Madagaskar, maar ook voor donoren. 'WFP krijgt namelijk geen geld uit het VN-budget, maar is afhankelijk van donoren zoals overheden en de Europese Unie.' In de praktijk houdt haar werk in dat ze persberichten schrijft, mensen spreekt die om hulp verlegen zitten, projecten in het veld bezoekt en – in het geval van de cycloon bijvoorbeeld – naar het getroffen gebied reist om over de situatie te rapporteren en waar nodig voedselhulp te verlenen.  

Stage-plus

Foto: Fabian Chai Suwanprateep

Natte rijst
Na een korte vlucht kom ik aan in Tamatave, een broeierige stad aan de oostkust. De stad ziet er niet uit alsof er een cycloon overheen is geraasd. Mensen lopen op straat, de stad lijkt levendig. Maar in het magazijn van WFP, waar duizenden tonnen voedsel liggen opgeslagen, blijkt een deel van het dak weggewaaid; zestig ton kostbare rijst is nat geworden. Gelukkig is het grootste deel gered door de rijst te drogen en te behandelen. Buiten de stad zie ik hutten waar weinig meer van over is en bomen midden op de weg.

Met mijn collega's woon ik enkele meetings bij met overheidsinstanties, Unicef en ngo's. In veel gebieden blijkt al noodhulp te zijn geboden, ook in Tamatave. In de hoofdstad Antananarivo daarentegen is de situatie schrijnend: het regent al dagen en grote delen van de stad zijn overstroomd. Duizenden mensen zijn ondergebracht in tentenkampen. Met spoed regel ik dat er een lading "high energy biscuits" naar de hoofdstad wordt vervoerd. Deze worden uitgedeeld aan kinderen onder de vijf jaar en aan zwangere vrouwen.

Werkervaring in de humanitaire sector – dat was de grootste wens van Tulika en dat is wat ze nu krijgt. 'Dit is voor mij een unieke kans', zegt ze. Voordat ze vorig jaar aan het programma kon beginnen, moest ze eerst door drie selectierondes heen. 'Redelijk zwaar', vond ze, 'maar ontzettend leerzaam.' Eerst een selectie op basis en cv en motivatie, vervolgens twee assessmentdagen met tests en teamopdrachten. Tijdens de laatste ronde werden de kandidaten ondervraagd door recruiters van TNT, WFP en AIESEC.
Uiteindelijk bleven er acht studenten over – vier Nederlandse en vier Duitse studenten. Zij mochten een dag rondkijken bij TNT en kregen een tweedaagse training op het WFP-hoofdkantoor in Rome. Na afloop van het programma zullen ze daar ook een debriefing krijgen.  

Toelage
Het Global Experience Programme is in 2005 tot stand gekomen. De link met TNT lijkt in eerste instantie gezocht: wat hebben postbodes te maken met voedselhulp? Maar TNT bezorgt meer dan post: het is een wereldwijde logistieke onderneming. En logistiek is natuurlijk wel handig als je voedsel moet uitdelen in conflict- of rampgebieden. TNT ondersteunt WFP daarom niet alleen via het Global Experience Programme, maar zendt ook ervaren werknemers uit om WFP ondersteuning te bieden op het gebied van logistiek.

De studenten profiteren van TNT's maatschappelijke inzet: het Global Experience-traject kost hen niets, want TNT betaalt, inclusief een maandelijkse toelage voor reis- en verblijfskosten ter plaatse. 'Dat maakte het voor mij extra aantrekkelijk', zegt Tulika, 'want in de meeste gevallen is een stage bij een humanitaire organisatie of een VN-agentschap onbetaald.'

Tulika is heel tevreden: 'De begeleiding is goed, de werksfeer is fijn en het werk is inhoudelijk afwisselend en spannend. Ik heb veel geleerd over het reilen en zeilen van een internationale organisatie. Hoe werkt WFP samen met de lokale overheid, ngo's en andere VN-agentschappen? Ook heb ik veel geleerd over interculturele communicatie en diplomatie – erg belangrijk in deze wereld. Ik ervaar het echt als een uitdagend en leerzaam programma.'

De selectieprocedure voor 2008 start in mei. Aanvragen uiterlijk 19 mei indienen.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief