Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Quinoa (je zegt ‘kienwa’) is een pseudograan verwant aan spinazie dat groeit op vierduizend meter hoogte in het Andes-gebergte. De zaadjes zitten bomvol gezonde voedingsstoffen. Wil je meer weten over dit eeuwenoude gewas? Bekijk dan hieronder de making of quinoa.

Bron: youtu.be

Biologische boeren

Aurea Luj (38) is een van de circa zevenhonderd quinoaboeren uit Ayacucho, waar 70 procent van de Peruaanse quinoa vandaan komt. Een jaar geleden teelde ze nog aardappelen, net als de meeste boeren in de buurt. Een ingenieur van het ministerie van Landbouw haalde haar over om quinoa te gaan verbouwen.

Zaad van het ministerie
Luj: “Ze vertelde hoe populair het is in andere landen en dat ik er meer mee kon verdienen dan met aardappels. Ik krijg quinoazaad van het ministerie en iedere maand wordt vogelpoep gebracht voor de bemesting.” Op aandringen van het ministerie verbouwt Luj biologisch. “Als aardappelboer gebruikte ik kunstmest, nu niet meer; in het buitenland willen mensen dat het biologisch is.”

Hoger inkomen
“Ik verdien nu twee keer zoveel”, vertelt Luj, die jaarlijks zo’n zesduizend kilo biologische quinoa verbouwt. Ze krijgt daar een afgesproken prijs voor: 1 kilo levert haar ongeveer 7 soles op, bijna 2 euro. Voor een kilo aardappels kreeg ze de helft. “Dankzij het extra geld kunnen mijn kinderen naar school.”

Deel van Dossier

The Making Of

Het verhaal achter producten die je dagelijks tegenkomt: The Making Of neemt je mee.

TMN_TWT_400x400

Over de auteur

Audio Visual Engineer

Bezoek auteurspagina
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Over de auteur

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Bezoek auteurspagina

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief