Quinoa (je zegt ‘kienwa’) is een pseudograan verwant aan spinazie dat groeit op vierduizend meter hoogte in het Andes-gebergte. De zaadjes zitten bomvol gezonde voedingsstoffen. Wil je meer weten over dit eeuwenoude gewas? Bekijk dan hieronder de making of quinoa.
Biologische boeren
Aurea Luj (38) is een van de circa zevenhonderd quinoaboeren uit Ayacucho, waar 70 procent van de Peruaanse quinoa vandaan komt. Een jaar geleden teelde ze nog aardappelen, net als de meeste boeren in de buurt. Een ingenieur van het ministerie van Landbouw haalde haar over om quinoa te gaan verbouwen.
Zaad van het ministerie
Luj: “Ze vertelde hoe populair het is in andere landen en dat ik er meer mee kon verdienen dan met aardappels. Ik krijg quinoazaad van het ministerie en iedere maand wordt vogelpoep gebracht voor de bemesting.” Op aandringen van het ministerie verbouwt Luj biologisch. “Als aardappelboer gebruikte ik kunstmest, nu niet meer; in het buitenland willen mensen dat het biologisch is.”
Hoger inkomen
“Ik verdien nu twee keer zoveel”, vertelt Luj, die jaarlijks zo’n zesduizend kilo biologische quinoa verbouwt. Ze krijgt daar een afgesproken prijs voor: 1 kilo levert haar ongeveer 7 soles op, bijna 2 euro. Voor een kilo aardappels kreeg ze de helft. “Dankzij het extra geld kunnen mijn kinderen naar school.”