Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De laatste jaren fluctueren de voedselprijzen op de Filipijnen, zoals in veel landen, flink. Stijgende voedselprijzen zijn funest voor de arme boerenbevolking. Zij moeten diep in de buidel tasten voor hun eten. Bovendien profiteren ze als producent niet van de hogere prijzen, omdat ze onderin de keten zitten en een lage prijs voor hun producten krijgen. Alleen de multinationals, detailhandel, maar ook tussenhandelaren spinnen garen bij hoge voedselprijzen. Tegen bepaalde problemen, zoals een orkaan die je oogst vernietigt, kun je weinig beginnen. Maar productverbetering- en vermeerdering en diversiteit in producten zijn wel middelen om de volatiele voedselprijzen te lijf te gaan.

 

Om hun leden te helpen bij productverbetering en -diversificatie, gaan vier organisaties op de Filipijnen, te weten FFF, Kammpil, Natcco en Pakisama, bundelen hun kennis en ervaringen hieromtrent. Deze vier boerenverenigingen, die voorheen niet samenwerkten, zijn alle partners van Agriterra. Agriterra is met de vier clubs om tafel gegaan en gezamenlijk hebben ze het voorstel geschreven.

 

De looptijd van het project is twee jaar. Binnen het plan zijn grofweg vier activiteiten te onderscheiden. Allereerst zullen 208 groepen van minstens twintig boeren gevormd worden. De focus zal liggen op kleinschalige boeren die typische Filipijnse producten verbouwen zoals rijst, maïs, suikerriet en kokosnoten. Zij worden allemaal gegroepeerd in zogenaamde productclusters. Volgende stap is dat deze boerengroepen overstappen naar een verbeterde, duurzame productie en productdiversificatie, zodat zij een verscheidenheid aan kwalitatief goede producten leveren. De vier organisaties behartigen ondertussen de belangen van hun boeren en werken aan een sterkere positie van de boeren binnen de keten. Hierna is de weg vrij om, na grondig onderzoek naar de afzetmogelijkheden en marketingactiviteiten, de markt te betreden en een goede prijs voor hun producten krijgen.

 

Uiteindelijke doel is dat de boeren van FFF, Kammpil, Natcco en Pakisama verzekerd zijn van een goed inkomen en dat de voedselprijzen stabieler worden, waar vervolgens de gehele Filipijnse bevolking van profiteert.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief