Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Volgens arts Shenggen Fen van het International Food Policy Research Institute (IFPRI), lokt de ebola-epidemie een voedselcrisis uit door een aantal onderling verbonden factoren zoals de dood van landbouwers, een tekort aan arbeidskrachten, stijgende transportkosten en stijgende voedselprijzen.

Fen stelt dat “de voedselcrises daardoor decennialang toeslaan, vooral in de landen waar ondervoeding al langer een probleem is”.

In een gisteren (dinsdag) uitgegeven verklaring, schetst het IFPRI een grimmig beeld van Liberia, Sierra Leone en Guinee. Zo zorgt de sluiting van scholen in Sierra Leone ervoor dat ook de voedselprogramma’s voor kinderen gestaakt worden.

Het verbod op de consumptie van bush meat, wild vlees dat ervan verdacht wordt de bron van het ebolavirus te zijn, leidt ertoe dat lokale bevolkingsgroepen nu moeten overleven op een dieet dat veel minder proteïnen en andere essentiële voedingsstoffen bevat dan normaal.

Tot slot stijgen de prijzen van basisvoeding zoals rijst en maniok, omdat oogsten worden achtergelaten en er steeds minder arbeidskrachten zijn. Ook voedsel dat klaar staat voor transport naar andere regio’s, blijft staan.

Veiligheid
“Als we de gevaren van deze vreselijke ziekte willen inschatten, mogen we de dreiging ten aanzien van de voedselzekerheid niet vergeten”, stelt het IFPRI. “Veiligheid moet niet enkel gewaarborgd worden om een mogelijke besmetting met ebola te voorkomen maar ook moet de toegang tot voedsel gegarandeerd zijn”, zegt Fan.

“Ebola eist duizenden levens in Sierra Leona, Guinee en Liberia maar de dreiging van een voedselcrisis houdt nog duizenden anderen in de greep”. De recente inspanningen van het Wereldvoedselprogramma (WFP) en de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) om voedselhulp te verstrekken, nemen de dreiging van honger in de getroffen gebieden niet weg.

Succesverhaal Nigeria
Volgens de laatste gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) telt West-Afrika 9000 ebolapatiënten. Het dodentol door ebola is tot nu toe het hoogste in Liberia (2484 sterfgevallen), gevolgd door Sierra Leone (1200) en Guinee (862).

Nigeria is sinds kort officieel ebolavrij verklaard nadat er 42 dagen op rij geen melding over een nieuwe besmetting werd gedaan. Volgens de WHO is dit een “succesverhaal dat erop wijst dat ebola beteugeld kan worden.”

Auteur: Thalif Deen

logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief