Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

CIWF bezocht undercover negen bedrijven waar de melk voor de Italiaanse kazen wordt geproduceerd. Een ervan is een biologische veehouderij. Toch waren de omstandigheden voor de dieren overal even treurig. De dieren staan op smerige, betonnen vloeren en komen nooit in de wei.

Ook observeerde CIWF veel te magere koeien met grote uiers. Veel koeien hadden verwondingen: ze waren uitgegleden in de drek of waren kreupel geraakt. De producenten vertelden dat 70 procent van de Grana Padano-koeien nooit in de wei komen. Bij de Parmezaan-koeien ligt dit percentage nog hoger: 99 procent. Met name Grana Padano gebruikt doorgefokte koeien die onnatuurlijk veel melk geven.

Hoe wordt kaas Parmezaans?

De melk wordt alleen in enkele regio’s in Italië geproduceerd . De koeien krijgen specifiek voedsel en de kaas moet een aantal maanden rijpen. De jaaromzet voor de twee kaassoorten is meer dan 5 miljard euro. Ze zijn te koop in elke Nederlandse supermarkt.

In de video van CIWF zijn de omstandigheden duidelijk te zien:

Bron: youtu.be

Campagne

De populaire Italiaanse kazen moeten aan strenge voorschriften voldoen om de merknaam te mogen dragen, maar dierenwelzijn ontbreekt in de regels. Geert Laugs, directeur CIWF Nederland: “Deze kazen worden gepromoot als ‘ambachtelijke Italiaanse topkwaliteit’, maar dat staat in schril contrast met het rotleven dat de koeien hebben. Zonder goed dierenwelzijn kun je niet spreken van kwaliteit.” CIWF roept met de campagne #NietOpMijnPasta consumenten in heel Europa op om de producenten te vragen de omstandigheden van hun de dieren te verbeteren.

Bron: twitter.com
Bron: twitter.com

Biologisch keurmerk

Maar hoe kan het dat een biologisch bedrijf, dat zich inzet voor beter dierenwelzijn, precies zulke barre omstandigheden heeft als de andere acht bedrijven? In Europa gelden algemene regels voor het BIO keurmerk. Elke Europese lidstaat is zelf verantwoordelijk voor de inspectie hiervan. In Nederland is dit Skal: de toezichthouder voor aantoonbare betrouwbaarheid van de biologische producten in Nederland. “Er worden voorwaarden gesteld aan de biologische veeteelt. Deze zaken worden door ons gecontroleerd middels inspecties”, vertelt Mariska Brouwers, woordvoerder van Skal. “Wij letten hierbij op onderdelen zoals gezondheidszorg, hygiëne, voldoende ruimte in de stal en toegang tot de wei.”

Skal inspecteert elk bedrijf minimaal één keer per jaar. Als bij een inspectie een zogenoemde afwijking wordt geconstateerd, krijgt het betreffende bedrijf volgens de sanctieregelgeving in Nederland de kans om zich binnen een bepaalde termijn te herstellen. Dat gebeurt wel eens en vaak neemt het bedrijf vervolgens maatregelen om de situatie te verbeteren “Wat bij het bedrijf in Italië is geconstateerd is bij ons bekend en wordt door ons betreurd”, aldus Brouwers.

Voorkomen

Geert Laugs, directeur van het CIWF, vertelt dat de koeien op de biologische veehouderij schonkig waren en dat ze altijd binnen stonden. “ Italië heeft in tegenstelling tot Nederland helaas geen verordening voor weidegang in de biologische landbouw. De omstandigheden van dit bedrijf zijn slecht voor het vertrouwen in de biologische sector. We verwachten hier duidelijk een beter welzijn dan in gangbare bedrijven.”

CIWF vindt dat de dieren soorteigen gedrag moeten kunnen vertonen. “Stallen moeten zo worden ontworpen dat dieren er op een gezonde manier kunnen leven en natuurlijk gedrag kunnen vertonen. In dergelijke stallen zijn allerlei kunstgrepen zoals het afknippen van staarten om dieren aan de slechte omstandigheden aan te passen of het routinematig toedienen van antibiotica om te voorkomen dat er ziektes uitbreken, niet nodig.”

Alternatief voor kaas

Er is ook een alternatief voor de Parmezaanse kaas. Bij de Vegabond, een veganistische supermarkt in Amsterdam, verkopen ze verschillende soorten kaasvervangers. “We hebben een poeder en een verse variant voor Parmezaanse kaas. Ze zijn gemaakt van edelgistvlokken (van gedeactiveerd gist). Ook hebben we varianten van kokosolie.”

Charly’s All Is Fair is een bedrijf dat veganistische kazen ontwikkelt. Ze hebben ook een Parmezaanse variant. De kaas is gemaakt van edelgist, biologische amandelen, cashewnoten, zonnebloempitten en kruiden.

Over de auteur

Stagiaire bij OneWorld. Is halverwege haar studie journalistiek (Tilburg) en heeft een grote interesse voor duurzame voeding en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief