Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Met het prachtige voorjaar zijn de sandalen, open hakken en teenslippers alweer een tijdje uit de kast. Niks fijner dan op een broeierige warme dag een paar luchtige schoenen aan te trekken. Maar houd in gedachten: plastic teenslippers zijn echt een no-go en belanden massaal in de oceanen. Alleen al in Kenia spoelt jaarlijks 50.000 kilo aan plastic flipflops aan land. Maar omdat goede arbeidsomstandigheden en milieubewustzijn niet automatisch een mooie schoen opleveren, een selectie van bijzondere en stijlvolle modellen. Laat die zomer maar komen!

Grieks duo

BOTTINES_SS18-11_1024x1024
Beeld door: bottines.nl

Sandaaltjes van het Nederlandse merk Bottines, gemaakt door een Grieks echtpaar op het schiereiland Peloponnesos. Het leer wordt op natuurlijke wijze gelooid en bevat geen chroom. Rena Sandals Cognac (ook verkrijgbaar in goud) 79 euro.

LICHT & LUCHTIG

melissa-cosmic-salinas-amarelo-vacancy-l184a-D_NQ_NP_714586-MLB26368700895_112017-F

Melissa Shoes maakt moderne, grappige en vrolijke sandalen. Ze zijn gemaakt van 100 procent Melflex, een flexibel plastic dat geheel recyclebaar is. Alle schoenen worden gemaakt in Brazilië. Melissa Cosmic + Salinas 85 dollar.

HET BETERE HAKWERK

ivon-field-leather-sandalsb

De schoenen van Miista zijn sjiek, kleurrijk en stuk voor stuk gemaakt door een groep talentvolle Spaanse schoenmakers in opdracht van ontwerper Laura Villasenin. De productie is geheel fairtrade. Ivon Field Leather Sandals: 185 euro.

Vegan voetjes

10011623-NavyWashedCanvasRopeMensDeconstructedAlpargata-S1-1450×1015

Voor elke aankoop investeert het Nederlandse Toms in projecten die iets doen voor de mensheid: schoonwater verstrekken of vroedvrouwen opleiden om baby- en moedersterfte te voor komen. Ook leuk: deze heren-espadrilles zijn vegan en in diverse kleuren verkrijgbaar. Navy Washed Canvas Deconstructed Alpargata: vanaf 60 euro.

MONNIKENWERK

SAND-01-BR-MOD-MEN-800×660
Beeld door: caboclobrasil.com

Het Braziliaanse merk Caboclo maakt deze leren sandalen met de hand van leer als bijproduct van de vleesindustrie. Het wordt gelooid zonder chemicaliën. Het ontwerp is geïnspireerd op het schoeisel van franciscaner monniken. Sand 01 (bruin of zwart): 69 euro.

Meer duurzame en eerlijke garderobe tips?

bikini-girl-jungle-784155

Waar koop je eerlijke en duurzame badkleding?

Bikini's en zwembroeken van gerecyclede visnetten en plastic flessen.

Armedangels-jurk-blauw-1-Geitenwollenwinkel-Amsterdam-900×1040

Waar koop je eerlijke en duurzame kleding voor een feestje?

Ecochique is het nieuwe zwart.

colorful-colourful-creative-100671

Waar koop je eerlijke en duurzame mode?

Droog de week door ☂️

Over de auteur

Redacteur fair fashion

Emy Demkes is freelance journalist en schrijft voornamelijk over de achtergronden van onze kleding. Van de arbeidsomstandigheden in …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief