Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Elke dag droeg ik een andere trendy outfit en ik kocht mezelf een ongeluk; hoe goedkoper, hoe beter. Begin 2016 deed ik een schokkende ontdekking. In de documentaire The True Cost zag ik dat mijn koopgedrag direct bijdroeg aan milieuvervuiling en mensonterende arbeidsomstandigheden. Ik schrok enorm. Aan dit systeem wilde ik nooit meer bijdragen. “Ik ga zo snel mogelijk een duurzame garderobe opbouwen”, zei ik tegen mezelf.

Enthousiast ging ik bij idealistische merken kopen. Dat was prijzig, maar ik steunde ze graag. Al snel bestond mijn kast uit veel duurzaam geproduceerde items, elk met een prachtig verhaal. Maar ik vergat iets belangrijks: ik kocht nog steeds te veel, ik gaf te veel geld uit, ik deed nog steeds miskopen en ik liep nog altijd regelmatig rond met het onrustige gevoel dat ik ‘iets’ moest kopen. Ineens wist ik het: om mijn kast écht te verduurzamen, moest ik niet focussen op duurzame aankopen, maar op een duurzame mindset.

Duurzame_garderobe_capsule_wardrobe_header-1
Sara Dubbeldam deelt haar duurzame garderobe op instagram (@when_sara_smiles) en haar blog whensarasmiles.nl. Beeld door: Sara Dubbeldam

Daarom besloot ik een no buy challenge aan te gaan, behalve een uitdaging ook een persoonlijke training in tevredenheid. Het idee is simpel: minimaal drie maanden geen kleding kopen. Niks. Ook geen functionele basics, die had ik al genoeg (anders had ik daar een uitzondering voor gemaakt). Ik zag er stiekem tegenop. Kon ik de nieuwe trends en de marketingtactieken van merken weerstaan? De eerste paar weken las ik veel boeken over minimalisme en ik volgde de methode uit het boek Opgeruimd! van Marie Kondo voor een rigoureuze kastopruiming. De kleding waar ik niet verliefd op was, ging weg, ik ging mijn kleding gestructureerder opbergen en met meer aandacht wassen en verzorgen. Én ik ging mijn kleding na elke draagbeurt bedanken (ja, echt!). Ik was verbaasd over het resultaat: de band met mijn kleding voelde veel sterker dan voorheen. Waardering bleek een belangrijke stap naar meer tevredenheid.

Een andere belangrijke les: stel gouden combinaties samen waar je je altijd fantastisch in voelt. Als ik nu voor mijn kast sta en ik heb een wat-moet-ik-invredesnaam-aan-dag, kan ik daar op terugvallen. Dat bespaart gestress en ik krijg er rust voor terug.

Bron: www.instagram.com

Natuurlijk heb ik ook wel eens zwakke momenten gehad. Soms kwijlde ik bij het zien van een nieuwe collectie. Of ik voelde me onzeker. Of ik was in de stad met een vriendin en zij kocht wel van alles, onder het mom van: “Heel goed wat je doet, maar het is niks voor mij”. Dat vond ik moeilijk en dan voelde ik meteen weer die vervelende koopdrang opkomen. Op zulke momenten stelde ik mezelf altijd dé vraag die me scherp hield: ‘wat wil je dat de inhoud van je kast over je zegt?’ Wil ik uitstralen dat ik niks geef om de aarde en me laat leiden door oppervlakkige trends en wat anderen van me vinden? Nee! Ik wil uitstralen dat ik kies voor wat ík belangrijk vind en waar mens, dier en planeet beter worden. Bam. Weg koopdrang.

De challenge is nu bijna afgelopen en het is een geweldige spiegel geweest. Niet alleen voor mezelf: het heeft ook mijn omgeving aan het denken gezet. Mijn moeder, die normaal geen enkele outlet overslaat, zegt dat ze tegenwoordig mijn stem in haar hoofd hoort: “Heb je dat echt nodig, mam?” Vanaf nu wil ik alleen kleding kopen die écht iets bijdraagt aan mijn garderobe. En ik heb alweer zin in de volgende stap: zelf kleding leren maken. Mijn belangrijkste inzicht? Een duurzame garderobe begint niet bij wat je doet, maar bij hoe je erin staat. Of liever nog, bij wie je bent.

vintage-stuk-afbeelding

De illusie van tweedehands

Is tweedehands kleding een goed alternatief voor fast fashion?

When_Sara_Smiles_Sara_Dubbeldam

Over de auteur

Sara Dubbeldam blogt op whensarasmiles.nl over conscious fashion.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief