Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Van podcasts en 360-video’s tot ware virtual reality-ervaringen, er ontstaan steeds meer verhalen in andere vormen dan het oude en vertrouwde boek. Maar boeken voeren ons nog steeds mee naar een andere wereld en laten ons in het hoofd kijken van de meest bewonderenswaardige personages. De boeken hieronder kunnen op die manier de blik van de lezer verbreden en hem of haar van alles leren over slavernij, migratie, klimaatverandering en de kledingindustrie.

1. Eigendomsstrijd

fatah-black-eigendomstrijd-cmyk-552×875

Omdat hij een gat in onze kennis over het Nederlandse slavernijverleden zag, schreef historicus Karwan Fatah-Black het boek Eigendomsstrijd. Voor het boek gaven testamenten en rechtbankverslagen de meeste informatie over de levens van de ‘vrijen’ – vrijgelaten tot slaafgemaakten – in Suriname. “Intieme documenten die lieten zien wat deze mensen dreef en wat in hun leven belangrijk voor ze was.”

Fatah-Black constateerde dat er veel onderzoek is gedaan naar tot slaaf gemaakten op de plantages, maar amper naar de voormalige tot slaaf gemaakten die aan de randen van Paramaribo leefden. Daarom beschrijft hij hoe deze mensen ‘vrij’ werden, hun leven en obstakels daarin. Maar bovenal vertelt hij waarom vrijlating niet het einde van de relatie tussen de tot slaafgemaakten en slavenhouder was en hoe de raciale hiërarchie door het vrijlatingssysteem werd versterkt.

Voorwoord-en-Inleiding

Ook na de slavernij was je niet vrij

Een gesprek met Karwan Fatah-Black over zijn boek over de 'vrijen' van Suriname.

2. Zwart

9200000079416353

Zwart is de eerste bundel met Afro-Europese literatuur uit Nederland en België. De verhalen van de achttien schrijvers in het boek gaan over verschillende maatschappijkritische genres en onderwerpen, met de ‘Afropese’ identiteit als rode draad. Zo kijkt de Ethiopisch-Belgische Melat Nigussie kritisch naar haar relatie met een witte man, schrijft historicus Heleen Debeuckelaere een verhaal over haar angststoornis en vraagt journalist Clarice Gargard zich af wat goed en kwaad betekent in haar terugblik op een ontmoeting met de Liberiaanse oorlogsmisdadiger Charles Taylor, met wie haar vader ooit samenwerkte.

Deze bundel was nodig, legt een van de samenstellers, Ebissé Rouw, uit: “Als er al aandacht is voor Afrikaanse schrijvers zijn het óf witte Zuid-Afrikanen als Coetzee of is het vertaalde literatuur van Afrikanen in de Verenigde Staten. Maar door de toenemende migratie vanuit Afrika naar Europa zijn die perspectieven niet meer voldoende. We hebben schrijvers nodig die vanuit het Afro-Europese perspectief onze werkelijkheid weergeven.”

9A5A4678-Edit

Hier zijn de Afropeanen

Ze zijn denkers, dichters en doeners. Het zijn Nederlanders, Belgen én Afrikanen. Beter…

3. Vlinderslag

mardini-vlinderslag-cmyk-810×1280

Van de hand van zwemster Yusra Mardini verscheen afgelopen jaar het boek Vlinderslag. Ze werd bekend als vluchteling die het schopte tot de Olympische Spelen en gebruikt haar podium onder andere door in haar boek het foutieve imago van vluchtelingen aan te kaarten. Toen ze naar Duitsland vluchtte viel haar vooral een gebrek aan kennis op over haar thuisland Syrië en omliggende landen. “Mensen hier leren niets over het Midden-Oosten en haar rijkdom aan cultuur en geschiedenis. Sommige mensen denken zelfs dat Syrië in Afrika ligt. Het is een gebrek aan educatie waar eerst aan gewerkt moet worden.”

De zus van Yusra, Sarah Mardini, werkte in vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos, tot ze werd opgepakt door de Griekse autoriteiten. Ze werd vastgezet in de zwaarbewaakte vrouwengevangenis Korydallos in Athene en werd tot ieders verbazing aangeklaagd voor spionage, het witwassen van geld en lidmaatschap van een criminele organisatie. Mardini vertelt in Vlinderslag niet alleen haar eigen verhaal, maar ook dat van haar zus.

AF_Mardini_Yusra__04-0151.jpeg-2

‘Het bootverhaal blijft me achtervolgen’

Een interview met Yusra Mardini: vluchteling én deelneemster aan de Olympische Spelen.

4. Made by Indira

9200000071999502

Made by Indira is een aangrijpende jeugdroman over kinderarbeid in de kledingindustrie. In het boek volgen auteurs Caja Cazemier en Martine Letterie twee levens: dat van een 15-jarig meisje dat in Nederland opgroeit en dat van een meisje dat in een Indiase textielfabriek werkt.

De Nederlandse Terra heeft een passie voor kleding en gaat dan ook graag en vaak shoppen. De Indiase Indira koopt geen kleren; ze máákt ze. De tienerlevens wisselen elkaar in Mady by Indira continu af en schetsen zo het enorme contrast tussen de twee werelden. De schrijvers brengen de schrijnende omstandigheden van de kledingindustrie tot leven en zorgen dat iedereen na het lezen een stuk bewuster kijkt naar de wereld van fast fashion.

DSC_7210

Het verhaal van jonge meiden in de Indiase kledingindustrie

'We spraken meiden die al vanaf hun elfde werkten in naaiateliers en kledingfabrieken'

5. Drawdown

9200000101887220

Het klimaatdebat kan er af en toe behoorlijk schreeuwerig en negatief aan toegaan. Felle discussies worden gevoerd en doemscenario’s gepresenteerd. Daarom is het opvallend positieve Drawdown een welkome aanvulling van het debat. Het boek biedt een praktische en allesomvattende handleiding om het CO2-gehalte in de atmosfeer omlaag te brengen.

Drawdown werd geschreven door een grote groep wetenschappers en auteurs van over de hele wereld. Het resultaat werd samengesteld onder de auspiciën van milieu-activist, ondernemer en auteur Paul Hawken. Het staat vol oplossingen die het klimaat kunnen redden. Opvallend: in de impactvolste top tien hebben maar drie van de genoemde oplossingen direct iets met onze energievoorziening te maken.

De overige oplossingen zijn bijvoorbeeld een plantenrijk dieet (nummer 4), onderwijs voor meisjes (nummer 6) en gezinsplanning (nummer 7). Er wordt niet ingewikkeld gedaan over controversiële oplossingen zoals kernenergie, maar het boek maakt het helpen van het klimaat juist opvallend praktisch en vatbaar.

Drawdown

Remedie tegen de angst

Het boek 'Drawdown' biedt een originele lijst oplossingen voor het klimaatprobleem.

IMG_20181218_121626

Over de auteur

Freelance journalist

Fleur Bubbert (1997) is student journalistiek en hoopt met haar verhalen de wereld een stukje mooier, duurzamer en rechtvaardiger te maken.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief