Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Niet meer vliegen of geen vlees meer?

“Tien jaar geleden vond ik een maaltijd zonder vlees geen maaltijd. Ik eet het nog wel, maar veel minder. Mijn dochter werd vegetariër en deed mee aan de vegan challenge. Een vriend zei laatst: ‘Ach, de aarde warmt al op sinds de ijstijd’. Maar het gaat om de snélheid waarmee dat nú gebeurt. Toch kom ik net van Schiphol. Ik was uitgenodigd door de Bentley-fabriek in Manchester. Die handgemaakte auto, dat vakmanschap, dat wilde ik zien. Met de trein? Dat kost mij te veel tijd. Geen noodzakelijke trip, maar het leven is ook nog erg leuk. Dilemma’s inderdaad…

Stoppen met vliegen lijkt me onrealistisch. Onze wereld draait om snel vervoer. Waar denk je dat die avocado’s en telefoons vandaan komen? Dan moet je alleen lokaal produceren. Dat gaat niet gebeuren. Ik stap nu wel over van een hybride naar een volledig elektrische auto, omdat die verkrijgbaar is bij mijn favoriete automerk. Maar ik doe wat ik kan. De realiteit is wel dat het verdomde langzaam gaat. Een populair argument is nu dat aanpassingen te duur zijn. Was de Afsluitdijk te duur? Het gaat om het nut. Als je niet gelooft in klimaatverandering, vind je alles te duur.”

Humberto Tan (Paramaribo, 1965) studeerde Rechten voordat hij in 1991 begon als presentator van jongerenprogramma Forza. Na het NOS journaal en Studio Sport, stapte hij over naar Talpa en RTL4. Daar kreeg hij in 2013 zijn talkshow RTL Late Night. Sinds dit jaar is hij weer terug bij de sport met het voetbalprogramma VTBL op RTL7. Tan schrijft, fotografeert en is ambassadeur van het Wereld Natuur Fonds en het Nederlands Rode Kruis.

Idealist of ondernemer?

“Ik ben ook ambassadeur van de Postcodeloterij. Dat is heel commercieel. Maar wat denk je dat zij per jaar geven aan goede doelen als WNF, Artsen Zonder Grenzen, Amnesty International? 360 miljoen euro. Ik ben met Africa Clean Energy meegegaan naar Lesotho. Zij maken kooktoestellen op zonne-energie; veel efficiënter en veiliger dan open vuur. Het is geen liefdadigheid, mensen betalen er 100 dollar in termijnen voor. Ze hoeven daarna geen paraffine en hout meer te kopen. Goeddoen hoeft niet per se niet-commercieel te zijn – wel transparant.”

Racisme bespreken aan de eettafel of alleen liken op social media?

“Actievoeren is niet mijn beroep, maar ik ga moeilijke gesprekken niet uit de weg. Ik schreef ooit een column over een sportcommentator die een zwarte wielrenner ‘dat negertje’ noemde. Ik besloot me vooral te concentreren op hoe slecht hij zijn werk deed. Hij vermeldde niet of dit een klassementsrijder was of een sprinter, welke positie hij innam, niet eens hoe hij heette. De feiten die ertoe deden. Toen ik bij RTL Boulevard besloot Geert Wilders aan te spreken op zijn partijprogramma, ging ik wederom uit van de feiten. Er stond in dat mensen zoals ik onderdeel zijn van een ‘multiculturele nachtmerrie’. Daarom vroeg ik hem of er in Nederland alleen plaats was voor Henk en Ingrid of ook voor Humberto.”

Intersectioneel feminisme en validisme: termen die iedereen zou moeten kennen of heb je geen idee waar ik het over heb?

“Wat? Ik heb geen idee waar je het over hebt. Leg uit! Aha. Wat betreft validisme: daar zijn we in Nederland heel hypocriet in. Bij Studio Sport kregen we altijd brieven dat we meer aan de Paralympics moesten doen, terwijl we het altijd uitzonden. Maar er keek nauwelijks iemand. En intersectie, dat is een kruispunt. Ik kan zelf niet zoveel met dat soort termen. Maar een ontwikkeling moet ergens beginnen. Als dit soort termen daarvoor nodig zijn, dan is het goed dat ze bestaan. Slavernij werd ook niet als racistisch gezien; God wilde dat gewoon. Beelden veranderen, gelukkig.”

Sylvana1

Sylvana Simons (BIJ1): ‘Ondanks alles ben ik vrijer dan ooit’

Het gaat nog altijd vaker over haar persoon dan over haar intersectionele politiek.

One-World-Nadia-Massaid-Maartje-Strijbis-5781-header

‘Blijf met elkaar praten’

Nadia Moussaïd verving deze zomer met succes Eva Jinek, maar ze wil meer diepgang op tv.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Hoofdredacteur

Seada Nourhussen (Gondar, Ethiopië 1978) is sinds februari 2018 hoofdredacteur van One World. Tot eind 2018 was ze columnist voor Trouw en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief