Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Iedereen denkt dat het makkelijk is om jezelf te spelen, en dan ook nog de meest heftige momenten uit je leven, maar het is misschien nog wel moeilijker dan iemand anders spelen. Joey (de hoofdpersoon in de film ‘I Don’t Wanna Dance’, red.) is wie ik was op twaalfjarige leeftijd, toen we uit huis werden geplaatst: ik wilde het nergens over hebben, ik wilde geen hulp. Zo ben ik niet meer.

De opnames waren therapeutisch, ik heb de gebeurtenissen een plek kunnen geven. Nu lees ik op Instagram reacties van jongeren die zich erin herkennen: ‘Ik voel je man’, zeggen ze. Ik weet niet zo goed hoe ik daarop moet reageren, daar ben ik te awkward voor, haha. Maar ik stuur love terug, altijd. Ik wil een rolmodel zijn, iets positiefs overbrengen. Ik wil meegeven: wat er ook gebeurt, het komt goed, zolang je weet wie je bent en waar je voor staat.

Yfendo van Praag (17) is acteur en danser. Hij werd in 2017 bekend door de documentaire Omdat ik Yfendo heet. Daarin wordt hij gevolgd wanneer hij, na een uithuisplaatsing, weer bij zijn moeder intrekt. In 2018 speelde hij in de korte film Kraaiennest, waarvoor hij in 2020 een Shortcutz Award voor Beste Acteur won, en in 2021 in de speelfilm I Don’t Wanna Dance. Beiden gebaseerd op zijn leven. Hij volgt een dansopleiding in Arnhem en stond als danser op Kwaku Summer Festival.

De eerste keer dat ik voor de camera stond was ik pas twaalf jaar. Heel eerlijk: ik wilde famous worden. Inmiddels weet ik dat beroemd worden nooit het doel moet zijn. En ik merk hoeveel er bij een acteercarrière komt kijken. Je moet netwerken, voor jezelf opkomen, interviews geven, alles over jezelf vertellen. Ik ben helemaal niet goed in communiceren. Ik heb altijd in de jeugdzorg gezeten, dus ik heb geleerd om me rustig te houden. Nu moet ik opeens mezelf ‘verkopen’.

Gelukkig heb ik veel mensen om me heen die me steunen, vooral acteurs uit de black community: Romana Vrede, Daniël Kolf. Zij nemen mij mee in hun succes, we zijn samen aan het risen. En ik ben dan wel een nieuwkomer, maar het mooie aan acteren is dat je niet kunt labelen hoe goed iemand is. Je kan niet ‘de beste’ zijn, je kan alleen de beste versie van jezelf zijn.

De nieuwe Fresh Prince

Er zijn vast mensen die me alleen zouden casten als ‘probleemjongen’. Die denken dat ze mijn hele leven kennen, terwijl ze maar één stukje hebben gezien. Laat ze maar denken, ik laat me niet in een hokje stoppen. Geef me een rol en ik kill het allemaal. Ik wil in komedies spelen, actiefilms, ik wil de villain zijn. Ik wil heel graag een keer zeven rollen in één film, zoals Eddie Murphy. Ik wil naar de Verenigde Staten en naast grote acteurs zoals Will Smith spelen. Dan is hij oud en ben ik de nieuwe Fresh Prince.

Ik heb nog veel meer plannen; er ligt een pilot die misschien tot een serie leidt, ze vragen me ook voor audities. Maar ik neem de tijd. Ik ben net begonnen aan een dansopleiding. Ik kom uit een muzikaal gezin en speelde ook jarenlang klarinet. Mensen vragen me altijd wat ik het liefst doe, dansen of acteren, maar ik wil het gewoon allebei! Én ik wil rappen, misschien het theater in, iets met mode doen, meer instrumenten spelen. Ik wil me niet beperken tot één ding, ik wil overal zijn.”

Rapper Sjaak sq

Rapper Sjaak: ‘Ik vind het mooi hoor, feminisme’

'Al die blote vrouwen in video's. Mijn dochter kijkt ook, hè?'

Safi_3_ingezoomd_1

Regisseur Safi Graauw (Koeriers): ‘Ik film niet als de sfeer op de set niet veilig is’

Voor een van mijn eerste films met een zwarte cast kreeg ik te horen: niemand wil dit zien

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Roxane Soudagar studeerde Politicologie (Internationale betrekkingen) en volgde een master in Conflict Studies & Human Rights.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief