Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Deze woensdag ging de 31e editie van het International Documentary Filmfestival Amsterdam van start. Movement selecteerde vijf documentaires over (wan)hoop, hard werken en toekomstmogelijkheden. Deze films volgen mensen die hun leven elders proberen op te bouwen en diegenen die hen hierbij proberen te helpen.

Ongewone migratieverhalen

1. Compulsory Figures (Ewa Kochańska, Polen, 2018, 71 min)

Een portret van een Oekraïense familie die naar Polen verhuist. De kleine Julia staat al om half 6 ’s ochtends op de ijsbaan, vanaf de zijlijn gadegeslagen door haar moeder Marina. Die doet er alles aan om de emigratie van de familie tot een succesvol verhaal te maken. Hoewel Julia niet dol is op schaatsen wil haar moeder dat ze de kansen benut die ze in Oekraïne niet had.

Compulsory-Figures-main-photo
Stills uit de film “Compulsory figures”
Compulsory-Figures-31

2. You are my friend (Petra Lataster-Czisch, Peter Lataster, Nederland, 2018, 77 min)

De 6-jarige Branche verhuist vanuit Macedonië naar Nederland. We krijgen een inkijk in zijn eerste dag op een nieuwe school. De makers, Petra en Peter Lataster, volgen het jongetje gedurende een jaar en laten zijn metamorfose zien: hoe hij steeds zelfverzekerder wordt in het maken van nieuwe vrienden.

JIj-bent-mijn-vriend-13
Een still uit de film “Je bent mijn vriend”

Hulp aan migranten in beeld

3. But now is perfect (Carin Goeijers, Nederland, 2018, 55 min)  

In oktober maakte Movement een reportage over Riace, een dorp in het Zuid-Italiaanse Calabrië, waar burgemeester Domenico Luciano vluchtelingen ruimhartig opving. Als gevolg daarvan werd hij begin oktober gearresteerd en veroordeeld tot huisarrest.

racie-hoofd

Riace: van bloeiend vluchtelingendorp terug naar spookstad?

Hoe moet het verder in het Italiaanse Riace zonder haar burgemeester?

In deze documentaire toont de maker wat er met het dorp gebeurd is na het terugtrekken van subsidies voor vluchtelingenbeleid. We volgen bijvoorbeeld de 26-jarige Becky Moses uit Nigeria, die naar een opvangkamp in de regio verhuist.

ButNowIsPerfect_Still003
Stills uit de film “But now is perfect”
ButNowIsPerfect_Still004

4. To the four winds (Michel Toesca, Frankrijk, 2018, 101 min) 

De Roya-vallei aan de grens tussen Italië en Frankrijk was tussen 2015 en 2017 een bestemming voor vele migranten. Filmmaker Michel Toesca volgde gedurende twee jaar de lokale boer Cédric Herrou.

Herrou vangt mensen op en helpt hen bij het oversteken van de grens. Hij overtuigt andere vrijwilligers om mee te helpen en bindt de strijd aan met lokale autoriteiten die migranten proberen te weren.

5. Central Airport THF (Karim Aïnouz, Duitsland, Frankrijk, Brazilië,  2018, 97 min)

Een oud vliegveld midden in Berlijn (Tempelhof) werd in 2015 omgetoverd tot een opvangcentrum voor vluchtelingen. Inmiddels staan er containerwoningen, maar tussen 2015 en 2017 werden honderden mensen in hangars ondergebracht. De Braziliaanse filmmaker en beeldend kunstenaar Karim Aïnouz laat het leven van de tijdelijke bewoners van Tempelhof zien, dat ‘contrasteert met dat van de Berlijners en toeristen die in het immense Park Tempelhof in alle vrijheid zorgeloos vertier zoeken.’

Vandaag, op 16 november, is er na afloop van de film een nagesprek met de regisseur.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Ula is journalist en storyteller. Ze studeerde literatuur en onderzoeksjournalistiek en schrijft graag over migratie en duurzaamheid.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief