Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Momenteel is de lithium-ionbatterij de beste batterijtechnologie, maar daarvoor zijn dure grondstoffen nodig die maar op enkele plaatsen in de wereld te vinden zijn. Bovendien gebruikt zo’n batterij vaak het milieuonvriendelijke kobalt, gaat hij relatief kort mee en kan hij vuur vatten. Bij de talloze zoektochten naar een goedkoper en veiliger alternatief valt nu de batterij van zeewater op.

Bij de talloze zoektochten naar een goedkoper en veiliger alternatief valt nu de batterij van zeewater op

Die is ontwikkeld door het Nationaal Instituut voor Wetenschap en Technologie (Unist) in de Zuid-Koreaanse Stad Ulsan. De batterij draait op niets anders dan water en zout. Daardoor is deze batterij stukken goedkoper en ook het brandgevaar neemt fors af. Volgens de Unist-ingenieurs kan deze zeewaterbatterij al snel een concurrent worden voor de lithium-ionbatterij.

Grootschalige energieopslag

De batterij ziet eruit als een batterij die we vandaag kennen. “De batterij haalt natrium-ionen uit het zeewater als die met elektrische energie geladen wordt en slaat deze op in het kathodecompartiment”, leggen de ingenieurs uit. “Bij elektrochemische ontlading komt natrium vrij uit de anode en reageert dat met water en zuurstof uit de zeewater-kathode, waardoor natriumhydroxyde wordt gevormd. Dit proces levert energie op waarmee je bijvoorbeeld een elektrisch voertuig kunt laten werken.” De Zuid-Koreaanse ingenieurs geloven dat zeewater wel eens de sleutel zou kunnen zijn voor grootschalige energieopslag.

logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief