Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De investeringen in windmolens op zee zijn afgelopen jaar verdubbeld ten opzichte van 2014. Maar liefst 13,3 miljard euro werd er in 2015 geïnvesteerd in windmolens voor de kust van Europa. Oftewel: 754 nieuwe turbines met een totale capaciteit van meer dan 3 gigawatt – genoeg stroom voor een miljoen gezinnen. De molens nemen niet alleen in aantal toe. Er komen namelijk steeds grotere windmolens voor de Europese kust. De gemiddelde capaciteit per molen steeg van 3,7 naar 4,2 megawatt. 

Europa heeft nu voor 11 gigawatt aan windmolens op zee. Als ook de zes parken afgewerkt worden die momenteel in aanbouw zijn, stijgt de capaciteit nog tot 12,9 gigawatt. In absolute cijfers blijft Groot-Brittannië voorlopig Europees kampioen windenergie op zee met een totaal van 5 gigawatt. Duitsland volgt op de tweede plaats met iets meer dan 3 gigawatt. De Britten blijven waarschijnlijk nog even aan de leiding, omdat ze vorig jaar de meeste investeringen aantrokken. Deze investeringen moeten nog wel worden omgezet in windmolens. 

Stilte voor de storm

Het succes van 2015 was uitzonderlijk. Veel projecten die werden aangesloten hadden namelijk vertraging opgelopen. De EWEA verwacht dan ook dat 2016 een rustiger jaar wordt. "In 2016 zal er minder nieuwe capaciteit worden toegevoegd dan in 2015", zegt Dickson, CEO van EWEA. "Maar daarna zal die groei opnieuw toenemen. We kunnen rekenen op meer dan 20 gigawatt aan windenergie in 2020."

De echte vraag is volgens Dickson wat er na 2020 gebeurt. "De industrie boekt snel vooruitgang in het reduceren van de kosten", zegt hij. "Maar we hebben behoefte aan regeringen die ons een duidelijke visie garanderen op de volumes die ze op langer termijn willen, en een duidelijke wetgeving die de nodige investeringen daarvoor mogelijk maakt. Ook een actieve samenwerking tussen regeringen is cruciaal."

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief